YS-11A: Η ιστορία ενός ιαπωνικού αεροπλάνου στους ελληνικούς ουρανούς

日本語

YS-11A-HAF

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η Ιαπωνία  άρχισε την σχεδίαση ενός δικινητήριου στροβιλοελικοφόρου, κατόπιν απαιτήσεων του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στην ανάπτυξη του έλαβαν μέρος συνολικά έξι αεροπορικές βιομηχανίες: Fuji, Japan Aircraft Manufacturing Co, Kawasaki, Mitsubishi, Shin Meiwa και Showa, δημιουργώντας έτσι έναν όμιλο με ονομασία NAMC (Nihon Aircraft Manufacturing Corporation). To NAMC YS-11 πέταξε για πρώτη φορά στις 30  Αυγούστου του 1962, ενώ η παραγωγή του τερματίστηκε το 1974 μετά από την κατασκευή 182 αεροσκαφών, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πετούν μέχρι και σήμερα.

Το 1970 η Ολυμπιακή Αεροπορία απέκτησε 5-7 αεροσκάφη (με άλλες πηγές συνολικά απέκτησε 10 Αφη) YS-11A (YS-11A-301, 220 και 500) για την σταδιακή αντικατάσταση των παλιών DC-6 και DC-3. Τα αεροσκάφη έφεραν ονόματα νησιών όπως «Κεφαλονιά», «Ιθάκη», «Σαμοθράκη», «Ζάκυνθος» και «Δήλος».
Στις 3 Απριλίου 1970 παραδόθηκαν τα δυο πρώτα αεροσκάφη ενώ ακολούθησαν άλλες δύο παραδόσεις στις 22 Μαΐου με το τελευταίο να παραδίνεται στις 8 Ιουνίου του ιδίου έτους.
To YS-11A χρησιμοποιήθηκε από την Ο.Α. μέχρι το 1981, στις πτήσεις του εσωτερικού, οπότε και αποσύρθηκε.

Κατά την περίοδο της εκμετάλλευσής του από την Ο.Α. στις πτήσεις του εσωτερικού, σημειώθηκαν δύο δυστυχήματα. Στις 21 Οκτωβρίου 1972 ένα YS-11A της Ο.Α. συνετρίβη στις ακτές της Βούλας Αττικής, στην φάση προσέγγισης στο αεροδρόμιο ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, Από τους 56 επιβαίνοντες, επέζησαν οι 19.
Το δεύτερο ατύχημα έλαβε χώρα στις 23 Νοεμβρίου του 1976 (O.A. 830), όταν κατά το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρισα-Κοζάνη, έπεσε κοντά στην Κοζάνη. Οι πενήντα επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Τα κύρια αίτια του δυστυχήματος ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η έλλειψη ραδιοβοηθήματος (VOR/DME) στο αεροδρόμιο Κοζάνης.

Ένας μικρός αριθμός (περίπου έξι) παραδόθηκαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα οποία εντάχθηκαν στην 356 Μ.Τ.Μ. και εκτελούσαν αποστολές με τα χρώματα της Π.Α.  Ένα από αυτά τροποποιήθηκε ειδικά σε VIP, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη φέρουν την παραλλαγή Vietnam.

Το σήμα της 356 Μ.Τ.Μ. photo: airforce.gr
Το σήμα της 356 Μ.Τ.Μ. photo: airforce.gr

Η απόκτησή τους παρόλο που θεωρήθηκε προσωρινή λύση μέχρι την προμήθεια του νέου μεταγωγικού, συνετέλεσε στην αύξηση της επιχειρησιακής ζωής των C-130. Οι φωτογραφίες τους είναι περιζήτητες στους συλλέκτες αεροπορικών φωτογραφιών καθώς αποτελούν, απ’ όσο είναι γνωστό, τα μοναδικά ευρωπαϊκά πολεμικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων ιαπωνικής κατασκευής.

Κύρια πηγή κειμένου: redstar.gr 
Συμπληρωματικές πληροφορίες: Πολεμική Αεροπορία (haf.gr)

Δείτε και το άρθρο Διάλεξη για το ιαπωνικό αεροσκάφος YS-11 και την αερομεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το 1964

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,807FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα