Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Ιαπωνία»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί σε ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Ιαπωνία», την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, στις 18:30.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξενείται αυτές τις μέρες έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 η πρώτη μεγάλη έκθεση αρχαίων έργων ιαπωνικής τέχνης στην Ελλάδα. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο και είναι ανταποδοτική της περιοδικής έκθεσης “A Journey to the Land of Immortals – 4.000 years of Greek Treasures”, η οποία παρουσιάστηκε σε μουσεία της Ιαπωνίας τα έτη 2016 – 2017, με σκοπό την προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Στην περιοδική έκθεση παρουσιάζονται 61 αρχαία έργα, που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. έως το 600 μ.Χ., ανάμεσα στα οποία ειδώλια, αγγεία, όπλα και κοσμήματα, αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού των κατοίκων του Αρχιπελάγους της Ιαπωνίας.

Από τα χαρακτηριστικά αγγεία και ειδώλια με ιδιαίτερη μορφή, τα μοναδικά “ντογκού”, μέχρι τα έργα μεταλλοτεχνίας και γλυπτικής με επιρροές από την Κίνα και την Κορεατική χερσόνησο, τα σημαντικά αυτά έργα τέχνης αποτελούν αντανακλάσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Ιαπωνίας μέσα στους αιώνες και καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα της αρχαίας ιαπωνικής ιστορίας. Η περίοδος Τζόμον (11.000-400 π.Χ) αντιστοιχεί στη Νεολιθική περίοδο και χαρακτηρίζεται από την τροφοσυλλογή, την αλιεία και το κυνήγι. Κατά την περίοδο Γιαγιόι (400 π.Χ.-300 μ.Χ.) εισάγεται η ρυζοκαλλιέργεια και ξεκινούν οι επαφές με την Κίνα και την Κορεατική χερσόνησο. Η περίοδος Κοφούν (300-700 μ.Χ.) ταυτίζεται με τη δημιουργία του ισχυρού ιαπωνικού κράτους και την κοινωνική διαστρωμάτωση.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά από τα αντικείμενα της έκθεσης έχουν εγγραφεί από το ιαπωνικό κράτος στον κατάλογο των έργων ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (Important Cultural Property).

Ημερομηνία & ώρα ξενάγησης: Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, 18:30.
Είσοδος: ελεύθερη (με την προμήθεια εισιτηρίου ελευθέρας εισόδου, από τα Εκδοτήρια Εισιτηρίων του ΑΜΗ)
Είσοδος περιοδικής έκθεσης: Από την οδό Μποφώρ.
Τηλ. 2810-279000.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services