Βόλος: «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου (ώρα 20:30) την παράσταση «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» , για γενικό κοινό (ηλικίες 14+), στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών του Λευκάδιου Χερν, που αναδεικνύει την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα της ιαπωνικής κουλτούρας και μας φέρνει στο νου τις κοινές ρίζες που μπορεί να έχουν όλοι οι πολιτισμοί. Μύθοι που διαδραματίζονται σε υπερφυσικούς κόσμους, γεμάτους οπτασίες, στοιχειά, δαιμονικές θεότητες και παράξενα όντα και που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, την πίστη, την ελπίδα, την απουσία αλλά και τη διαφορετικότητα. Η σκηνική δράση περιλαμβάνει διαφορετικά είδη θεάτρου, όπως το σωματικό θέατρο και η παντομίμα, καθώς και στοιχεία των παραδοσιακών ιαπωνικών θεατρικών τεχνικών «Νο» και «Καμπούκι». Στην παράσταση χρησιμοποιείται επίσης η τεχνική «Visual Vernacular», που συνδυάζει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας με συμβολικές χειρονομίες (mudras) των ασιατικών παραδόσεων. Παράλληλα, αναδεικνύονται καίρια ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα στην τέχνη ανθρώπων με μορφές αναπηρίας, καθώς συμμετέχουν τόσο κωφοί-βαρήκοοι όσο και ομιλούντες καλλιτέχνες, που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη φωνητική ερμηνεία.

Η παράσταση απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές και συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους (ΤΚΒ) για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Λευκάδιος Χερν
Μετάφραση: Μαρία Γιακανίκη, Κώστας Κώτσιας, Πέρη Κώτσια, Ειρήνη Μαντά, Ανδρέας Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Σκηνικό- Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Χορογραφία ιαπωνικού χορού-Mudras: Μάτα Μάρρα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης
Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες promo: Κάσσυ Χρυσάκη
Φωτογραφίες παράστασης: Ιουλία Λαδογιάννη
Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Πολιτιστικός Οργανισμός Liminal
Μακιγιάζ: Δημόσιο ΙΕΚ Κηφισιάς. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Στέλλα Χατζοπούλου – Στέλλα Ψαλλιδά
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Δαλέκου Όλγα, Μερκούρη Έλλη, Ρίκκου Μαρία, Φεσάκη Τσαμπίκα
Συμμετέχει η διερμηνέας: Μυρτώ Γκανούρη

*Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα – Embassy of Japan in Greece.

** Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
***Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ars Nocturna-Gothic Books.

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφούς-βαρήκοους καλλιτέχνες με τη σύμπραξη ομιλούντων καλλιτεχνών. Μέσα από συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, η Ομάδα έχει καταφέρει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). 

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ