ΒΙΒΛΙΟ: Tokei Maru

Το Σεπτέμβριο του 1922, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σμύρνης διέσωσε από την οργή των Τούρκων εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν από άκρη σε άκρη. Το όνομα του Ιάπωνα πλοιάρχου είναι δυστυχώς άγνωστο μέχρι στιγμής καθώς και η λεπτομερής περιγραφή της διάσωσης εξαιτίας γεγονότων όπως η καταστροφή των αρχείων της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου στον Μεγάλο Σεισμό του Κάντο το 1923 και στους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συγκλονιστική αυτή ιστορία ξετυλίγεται στο βιβλίο Tokei Maru που συνέγραψαν η Ελένη Ανδρεάδου και ο Ζάχος Σαμολαδάς. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεκινά από την Καγκοσίμα το 1863 και τελειώνει στην ‘Οσακα, το 1931. Μέσα από ιστορικά γεγονότα, τον Σινοϊαπωνικό και τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο, τις ιαπωνικές ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο στα τέλη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, την Μικρασιατική καταστροφή και την ηρωική διάσωση Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη το 1922, τις αναταραχές στην Ασία στη δεκαετία του 1920 και αναπάντεχες συναντήσεις με φόντο την ελληνική και ιαπωνική ιστορία, ακολουθούμε το μύθο του ανθρώπου αυτού και του πλοίου του. Με παράλληλες ιστορίες των ανθρώπων που σώθηκαν από τη βιαιότητα και τη καταστροφή στη Σμύρνη και του πληρώματος, η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται σε ένα διάστημα 68 ετών, σε ταραγμένες εποχές.
Ποιος ήταν ο πλοίαρχος του Tokei Maru; Το βιβλίο αποτελεί μια συνάντηση της ιστορικής έρευνας με τη μυθοπλασία.

Βίντεο

 

Tokei Maru
Ελένη Ανδρεάδου – Ζάχος Σαμολαδάς
ISBN:978-960-267-437-6
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ
(Μπακατσέλου 14, 54631 – Θεσσσαλονίκη)

Οι συγγραφείς

Η Ελένη Ανδρεάδου έχει τελειώσει τη Φιλοσοφική Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα βιβλία της «Η δική σου ομπρέλα μου» και «Πολύ μεγάλη να χωρέσω, πολύ μικρή για περίσσευμα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη. Το Tokei Maru είναι η τρίτη συγγραφική της προσπάθεια.

O Ζάχος Σαμολαδάς έχει τελειώσει σκηνοθεσία στη σχολή Ευγενίας Χατζίκου στην Αθήνα και Πειραματικό Animation στο California Institute of the Arts στην Αμερική. Η ταινία του με τίτλο «ΓΕΝΕΣΙΣ» είναι η πρώτη ταινία animation με διάρκεια μεγαλύτερη από 20’ στην Ελλάδα. Εργάζεται από το 1988 στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100. Έχει γράψει σενάρια για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Το 2018 σχεδίασε και σκηνοθέτησε την ταινία animation Tokei Maru, με προβολές και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Tokei Maru είναι το πρώτο του βιβλίο.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει τo 2018 στο GreeceJapan.com ο Ζάχος Σαμολαδάς

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα