Ιαπωνία: Αυτόματοι τυπογράφοι καρτών

cards-vending-machine3

Είστε στο Τόκιο. Καθ΄οδόν για την επαγγελματική σας συνάντηση συνειδητοποιείτε ότι ξεχάσατε να πάρετε μαζί σας κάρτες στα ιαπωνικά ή στα αγγλικά και πρέπει να τυπώσετε άμεσα μερικές. Μην ανησυχείτε. Και για αυτό το θέμα έχουν μεριμνήσει οι αυτόματοι πωλητές (είπαμε, η Ιαπωνία είναι ο παράδεισος και τέτοιων μηχανημάτων). Κάποτε είχαμε δει και στην Ελλάδα ένα παρόμοιο μηχάνημα.

Εμείς βρήκαμε έναν αυτόματο τυπογράφο στο σταθμό του Σιντζούκου. Οι 30 κάρτες κοστίζουν 1000 γιεν (περίπου 7 ευρώ). Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε 24 σχέδια. Εκτός από τις κάρτες θα σας δώσει και απόδειξη για να τις δικαιολογήσετε στα επαγγελματικά σας έξοδα.

Και μην ξεχνάτε μερικά σημεία  που πρέπει να έχετε υπόψη σας στην ανταλλαγή των καρτών. Που δείχνουν σεβασμό προς το άτομο με το οποίο ανταλλάσσετε τις κάρτες (στα ιαπωνικά λέγονται meishi) και κατ’επέκταση ότι αντιμετωπίζετε με σεβασμό τη δουλειά που προτίθεστε να κάνετε μαζί του.

Οι Ιάπωνες συμβουλεύουν χαρακτηριστικά: «Nα σκέφτεσαι την κάρτα σαν να είναι ο ίδιος o συνομιλητής σου.  Θα παρατηρήσει πως την κρατάς. Να ξέρεις ότι από εκείνη τη στιγμή ξεκινάς να κάνεις business στην Ιαπωνία».

Όταν δίνετε ή παίρνετε την κάρτα, να την κρατάτε με τα 2 χέρια. Όταν σας δώσει ο συνομιλητής σας την κάρτα του, πρώτα να τη διαβάσετε με προσοχή και όταν καθίσετε στο γραφείο να την τοποθετήσετε μπροστά σας. Αν δεν καταλαβαίνετε καλά το όνομα, να τον ρωτήσετε πως να τον αποκαλείτε, είναι και μια καλή ευκαιρία να σπάσει ο πάγος. Μετά μην τη βάλετε στις τσέπες ή στο πορτοφόλι. Να έχετε μαζί σας μια ειδική θήκη για κάρτες.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην τη χάσετε. Οι Ιάπωνες κρατάνε με προσοχή τις κάρτες για πολλά πολλά χρόνια…

cards-vending-machine1

Φωτογραφίες: GreeceJapan.com

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ