Τρεις ιαπωνικές πόλεις στο Τοπ-10 του «Monocle»

Τόκιο - φωτογραφία: iaponia.gr
Τόκιο – φωτογραφία: iaponia.gr

Γράφαμε προ ημερών σχετικά με την ψηφοφορία «World City Survey» του τουριστικού σάιτ Tripadvisor και για το ότι 54.000 χρήστες από όλον τον κόσμο χάρισαν στο Τόκιο τον χαρακτηρισμό της πρώτης πόλης από πλευράς ικανοποίησης των τουριστών και, αναμφίβολα προς μεγάλη χαρά των Ιαπώνων, ένα άλλο Μέσο, αυτή τη φορά το διάσημο περιοδικό στιλ και πολιτισμού «Monocle» χαρακτήρισε την ιαπωνική υπέρ-μητρόπολη δεύτερη πιο «livable» πόλη του κόσμου –η λέξη «livable» θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά «εύκολη/άνετη για να ζήσει κανείς». Ακόμα πιο ευχάριστο για τους Ιάπωνες είναι ότι στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν δύο ακόμα πόλεις της χώρας τους: το Κιότο στην 9η και, κάπως απροσδόκητα, η Φουκουόκα στη 10η.

Τα κριτήρια σχετικά με το πόσο εύκολη είναι μια πόλη για να ζήσει κανείς φυσικά ποικίλλουν, εξ ου και ότι κανένα Μέσο ή φορέας δεν έχει το μονοπώλιο της αυθεντίας σε τέτοιου είδους ταξινομήσεις. Σχεδόν πάντοτε ωστόσο, περιλαμβάνουν την εγκληματικότητα, τις πολιτισμικές επιλογές που προσφέρουν, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών και, γενικότερα, αυτό που είθισται να αποκαλούμε «ποιότητα ζωής».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του «Monocle», το Τόκιο καταφέρνει να έχει όλα τα καλά μιας μεγαλούπολης χωρίς την παρακμή της, το Κιότο παρά την ιστορία του δεν παύει να είναι μια πόλη του 21ου αιώνα, ενώ η Φουκουόκα χαρακτηρίστηκε «το καλύτερο παράδειγμα μικρής πόλης που όμως χαράζει τη δική της πορεία».

Για την ιστορία, πρώτη πόλη στην κατάταξη ήρθε η Κοπεγχάγη ενώ μετά το Τόκιο στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση ακολουθούσαν η Μελβούρνη, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι –η Βιέννη, η Ζυρίχη και το Μόναχο συμπλήρωναν τη δεκάδα του «Monocle» καταλαμβάνοντας τις θέσεις 6, 7 και 8.

 

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services