Τόκιο 2020: Η σκιά του λογοτύπου

tokyo2020logo

Η ιστορία με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δείχνει να μην έχει τέλος: παρότι ο δημιουργός του λογοτύπου Κεντζίρο Σάνο συμφώνησε με την απόσυρση της πρότασής του και η μητροπολιτική κυβέρνηση έδωσε τις απαιτούμενες εξηγήσεις για το ατυχές συμβάν, νέες αποκαλύψεις για τη… δράση του σχεδιαστή κάνουν την εμφάνισή τους στο Δίκτυο. Οι πιο πρόσφατες θέλουν τον κ. Σάνο να έχει χρησιμοποιήσει για τις προτάσεις του προς την Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τους ιθύνοντες της μητρόπολης φωτογραφίες από το Ίντερνετ που είχαν περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς να έχει πάρει τη σχετική άδεια από τους φωτογράφους –το γεγονός, σε συνδυασμό με την ελάχιστα πειστική δικαιολογία που χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί το λογότυπό του (ότι δεν έχει επισκεφθεί το Βέλγιο, χώρα στην οποία ζει και εργάζεται ο δημιουργός του πρωτότυπου λογοτύπου) κρατούν το θέμα σταθερά στις πρώτες σελίδες των ιαπωνικών ΜΜΕ.

photo: Asahi Shimbun
photo: Asahi Shimbun

 

Όμως στόχος δεν είναι μόνο ο κ. Σάνο. Σε δύσκολη θέση έχει έρθει και ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιοΐτσι Μασουζόε καθώς καλείται να λογοδοτήσει για το γεγονός ότι η μητρόπολη παρήγγειλε ήδη αγαθά αξίας 350.000 ευρώ με το προβληματικό έμβλημα –το πρόβλημα μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερες διαστάσεις αν, όπως αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ, κάποιοι από τους χορηγούς αποφασίσουν να κινηθούν δικαστικά επικαλούμενοι βλάβες. Αν και ο κ. Μασουζόε δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί αποκλειστικός υπεύθυνος για το σκάνδαλο, όντας κύριο πρόσωπο στην πολιτική προμετωπίδα των αγώνων, η θέση του είναι αναμφίβολα δεινή. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει ο απόηχος από το εξίσου μεγάλο ζήτημα της απόρριψης των σχεδίων για το νέο κεντρικό ολυμπιακό στάδιο, ζήτημα το οποίο προέκυψε επίσης επί των ημερών του.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα