Είναι ίσως ο διασημότερος μη-Ιάπωνας αθλητικογράφος στην Ιαπωνία: έχοντας ζήσει στη χώρα περισσότερα από 50 χρόνια, έχοντας γράψει μερικά από τα γνωστότερα βιβλία για το μπέιζμπολ (κορυφαίο εκ των οποίων είναι το «You Gotta Have Wa» του 1989), και όχι μόνο (το βιβλίο του για το οργανωμένο έγκλημα «Tokyo Underworld: The Fast Times and Hard Life of an American Gangster in Japan» εξακολουθεί, 15 χρόνια μετά την έκδοσή του, να θεωρείται απ τα καλύτερα βιβλία για το αντικείμενο) και έχοντας συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου μεταξύ των οποίων οι «New York Times», το Sports Illustrated, το Newsweek και το TIME, ο Ρόμπερτ Ουάινινγκ έχει κατακτήσει μια μοναδική οπτική γωνία για οτιδήποτε σχετίζεται με τον επαγγελματικό αθλητισμό και με τη χώρα στην οποία σπούδασε, έζησε, έκανε οικογένεια και εξακολουθεί να κατοικεί.
Όταν ένας άνθρωπος με τέτοιες περγαμηνές λοιπόν, γράφει σε άρθρο του στην Japan Times –και όχι ακριβώς χαριτολογώντας- ότι η επιλογή των ημερομηνιών 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο ήταν ατυχέστατη επιλογή, ίσως αξίζει να τον λάβει κανείς υπόψη. Ο κ. Ουάινινγκ στέκεται σε ένα σημείο από τον φάκελο που κατέθεσε το Τόκιο για την ανάληψη της διοργάνωσης –στο σημείο της σελίδας 16 όπου αναφέρεται ότι επειδή η συγκεκριμένη περίοδος έχει «πολλές ηλιόλουστες μέρες και ήπιο καιρό, προσφέρει ιδανικό κλίμα για να μπορέσουν οι αθλητές να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό»- και επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν καλά όσοι έχουν επισκεφθεί την Ιαπωνία την περίοδο αυτή: ότι πρόκειται για την χειρότερη ίσως φάση του ιαπωνικού καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 33 και 40 βαθμών και την υγρασία να φτάνει και να ξεπερνάει το 80%!
Φυσικά στον… αγώνα για τους Αγώνες, όλες οι χώρες φροντίζουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο. Από την άποψη αυτή, η ιαπωνική επιτροπή δεν έκανε τίποτα μεμπτό. Για το αν, όπως υποστηρίζει στη συνέχεια ο κ. Ουάινινγκ, οι συνθήκες αυτές αποτελούν πραγματικά επικίνδυνο περιβάλλον για τους αθλητές δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη όμως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα μέλη της ΔΟΕ δε λαμβάνουν υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες των πόλεων στις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Πρόκειται λοιπόν απλώς για την υπερβολή ενός δημοσιογράφου; Ίσως, όμως όταν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει υπάρξει υποψήφιος για το Βραβείο Πούλιτζερ (για το «You Gotta Have Wa») ο αναγνώστης δικαιούται να αναρωτιέται…