Τόκιο: Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι

Φωτ.: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Με τον Ιάπωνα ομόλογό του κ. Γιοσιμάσα Χαγιάσι συναντήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Τόκιο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την ενίσχυσή τους, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο. Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία Ελλάδας και Ιαπωνίας στους διεθνείς οργανισμούς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η καταδίκη της ρωσικής εισβολής, καθώς και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Ινδο-ειρηνικό και Δυτικά Βαλκάνια ενώ τονίστηκε η προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δένδιας είπε ότι η επίσκεψη του «σηματοδοτεί τις νέες προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της με την Ιαπωνία και σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε πρόσκληση στον Πρωθυπουργό Κισίντα να επισκεφθεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό» ενώ αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών που μετρούν περισσότερο από 120 χρόνια καθώς και στη φετινή επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης αναφορά στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη διάσωση από τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru» Ελλήνων και Αρμενίων στη φλεγόμενη πόλη της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για αυτήν την ανθρωπιστική χειρονομία, την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». Μάλιστα ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η Ιαπωνία ήταν ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την άνευ όρων υποστήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Ιαπωνίας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-24 εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της Ελλάδας για την υποστήριξη από την Ιαπωνία της ελληνικής υποψηφιότητας για την περίοδο 2025-26. Επίσης αναφέρθηκε στο διάλογο εμπειρογνωμόνων που έχει ξεκινήσει μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιαπωνίας σε θέματα Δικαίου της Θάλασσας και σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχισή του στο εγγύς μέλλον.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Δένδιας συνεχάρη την Ιαπωνία για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σημείωσε ότι η Ελλάδα περιμένει με χαρά τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2025 στην Όσακα.

Φωτ.: Junko Nagata ©GreeceJapan.com
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιαπωνίας, κ. Νίκος Δένδιας και κ. Γιοσιμάσα Χαγιάσι. Φωτ.: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο (και πρώην Υπουργό Εξωτερικών), Τάρο Κόνο και τα μέλη της Ιαπωνο-Ελληνικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας στην οποία συζητήθηκε η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της διμερούς συνεργασίας στους τομείς επενδύσεων, τουρισμού και άμυνας. Επίσης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό. O υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services