Τόκιο: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δογάνη για τον χορογράφο του μπούτο Κο Μουρομπoύσι

To ντοκιμαντέρ “Altérations / Kô Murobushi”(絶えざる変様/室伏鴻) του σκηνοθέτη Βασίλη Δογάνη (Vasile Doganis) προβλήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Τόκιο. Στο ντοκιμαντέρ, γαλλικής παραγωγής του 2019, η κάμερα του Έλληνα σκηνοθέτη παρακολουθεί τα τελευταία 10 χρόνια του διάσημου Ιάπωνα χορογράφου και χορευτή του ιαπωνικού χορού Butoh (μπούτο), Κο Μουρομπούσι (1947-2015).

Ο Βασίλης Δογάνης, ο οποίος μιλάει άπταιστα ιαπωνικά, ζει από την ηλικία των τριών ετών στη Γαλλία. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στη Γαλλία και την Ιαπωνία (όπου έζησε τρία χρόνια) και ειδικεύτηκε στον ιαπωνικό κινηματογράφο. Το 2005 εκδόθηκε το βιβλίο του για τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιασουχίρο Όζου “Le silence dans le cinéma d’Ozu” (Η σιωπή στον κινηματογράφο του Όζου). Έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα ως βοηθός σκηνοθέτη του Jean-Pierre Limosin στο ντοκιμαντέρ του με θέμα την ιαπωνική μαφία, “Young Yakuza” (2007) και πραγματοποιώντας και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “On the Edge” (2009) για τους Ιάπωνες ράπερ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας«Meltem» (Μελτέμ) έκανε πρεμιέρα φέτος στο 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Μετά την προβολή πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία κ.Κωνσταντίνος Κακιούσης με τη σύζυγό του κα Ιωάννα Χαρίκλεια Γιαννακάρου.

Η αφίσα της ταινίας

Φωτογραφίες: Junko Nagata © GreeceJapan.com

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ