Τόκιο: Ελληνοϊαπωνική Ημερίδα για τη συντήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς

日本語

Ημερίδα με θέμα τη συντήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς με επίκεντρο την Κέρκυρα και τη Σαλαμίνα διοργανώνεται το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο, στο πλαίσιο της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Ιαπωνίας. Ομιλήτριες θα είναι δύο κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα τους, η διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας κα Δέσποινα Ζερνιώτη και η Ελληνίστρια και καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης (με ειδίκευση στη Βυζαντινή Τέχνη) στο Πανεπιστήμιο Κιορίτσου κα Μάσακο Κίντο. Την εκδήλωση θα εγκαινιάσει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης κα Άκικο Μαμπούτσι και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία κ. Κωνσταντίνος Κακιούσης.

Η κα Ζερνιώτη θα μιλήσει για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας το οποίο φιλοξενεί πάνω από 15.000 έργα (από τα οποία περίπου τα μισά ανήκουν στην ιαπωνική συλλογή του) και την ιαπωνική τέχνη στην Ελλάδα. Η ομιλία της θα εστιαστεί στις λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα από τον καθηγητή Ταντάσι Κομπαγιάσι και πως έχουν επηρεάσει και μεταγενέστερες έρευνες. Ο Ιάπωνας καθηγητής και η επιστημονική ομάδα του είχε επισκεφθεί το 2008 το Μουσείο όπου διεξήγαγε λεπτομερή εξέταση των χαρακτικών ουκιγιόε και άλλων έργων ιαπωνικής τέχνης και επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα ενός έργου ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας του μεγάλου Ιάπωνα καλλιτέχνη των ουκιγιόε Τοσουσάι Σαράκου. Το έργο είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαράκου. Το 2009, 150 έργα ιαπωνικής ζωγραφικής από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας είχαν ταξιδέψει στην Ιαπωνία για την περιοδική έκθεση «Σαράκου και άλλα κρυμμένα ιαπωνικά αριστουργήματα από τη γη της Ναυσικάς» που διοργανώθηκε στο Μουσείο Edo-Tokyo.

Η κα Κίντο θα παρουσιάσει το ελληνοϊαπωνικό ερευνητικό προγράμμα συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας. Οι τοιχογραφίες αποτελούν ένα σπουδαίο δείγμα ζωγραφικής του 18ου αιώνα και συνδέονται με τις σημαντικότερες θεολογικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές τάσεις του αιώνα αυτού που σηματοδοτεί τις απαρχές του νεοελληνικού διαφωτισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Η καθηγήτρια κα Κίντο θα μιλήσει επίσης για τις τρέχουσες ελληνοϊαπωνικές ακαδημαϊκές και ερευνητικές ανταλλαγές.

Η ημερίδα διοργανώνεται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ishibashi την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία και της Japan-Greece Society.

Πρόγραμμα

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,821FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα