Τόκιο: Εκδήλωση για τις ανασκαφές του Δεσποτικού και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας

日本語

Εκδήλωση για τις ανασκαφές στο νησί Δεσποτικό και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Θηλέων Οτσούμα του Τόκιο.  Στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας θα δοθούν διαλέξεις με εισηγητές τον διευθυντή της ανασκαφής και αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Γιάννο Κουράγιο και την αρχαιολόγο κα Erica Angliker της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Το ακατοίκητο νησί Δεσποτικό δυτικά της Αντιπάρου, είναι γνωστό ως η δεύτερη Δήλος λόγω της σημαντικής ιστορίας του και των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Η συστηματική έρευνα στη θέση Μάντρα του νησιού ξεκίνησε το 1997 από τον κ. Κουράγιο (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων). Από τις ανασκαφές έχει έρθει στο φως ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό, η ακμή του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι.π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στον 9ο και 8ο αι. π. Χ. (γεωμετρική εποχή). Η κατεξοχήν λατρευόµενη θεότητα στο ιερό κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο ήταν ο Απόλλωνας, ενώ στην κλασική περίοδο λατρευόταν και η θεά Εστία µε το επίθετο «Ισθµία». Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανέδειξε και η φετινή ανασκαφή στη νησίδα του Δεσποτικού. Μεταξύ άλλων, ήλθε στο φως ακέφαλος ανδρικός κορμός του αυστηρού ρυθμού που τεχνοτροπικά παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου και μπορεί να χρονολογηθεί αμέσως μετά το 480 π.Χ., έργο εξαιρετικής ποιότητας από παριανό μάρμαρο με λεία και στιλπνή επιδερμίδα. Επίσης, βρέθηκαν τμήματα αρχαϊκών κούρων εντοιχισμένα ως οικοδομικό υλικό (πληροφορίες: Υπουργείο Πολιτισμού).

Η γλώσσα των διαλέξεων είναι η αγγλική και θα διανεμηθεί ιαπωνική μετάφραση.

Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία και της Japan-Greece Society.

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 από τις 10:40 έως τις 12:10
Πανεπιστήμιο Θηλέων Οτσούμα
Κτίριο Α Πανεπιστημιούπολη Τσιγιόντα, Αίθουσα αριθμός 155,
Τόκιο

Οι αιτήσεις παρακολούθησης της εκδήλωσης πρέπει να αποσταλούν με email στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη διεύθυνση gremb.tok@mfa.gr.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ