Το «Κύμα» του Χοκουσάι στα νέα ιαπωνικά χαρτονομίσματα

Το γνωστότερο έργο της ιαπωνικής τέχνης, το «Κύμα» του Χοκουσάι, θα περιλαμβάνεται στα νέα χαρτονομίσματα που παρουσίασε την Τρίτη 9 Απριλίου ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας | ©GreeceJapan.com/Junko Nagata

Τα νέα χαρτονομίσματα των 10.000, 5.000 και 1.000 γιεν θα έχουν ολογράμματα και τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά παγκοσμίως και θα τεθούν σε κυκλοφορία το 2024. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αλλάζει τα χαρτονομίσματα κάθε 20 χρόνια, ενσωματώνοντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές ασφαλείας με στόχο την αποτροπή της παραχάραξή τους. Η τελευταία αλλαγή έγινε το 2004.

Όπως είπε ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών, θα απεικονίζουν τρία πρόσωπα που έχουν συμβάλει καθοριστικά στις προκλήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, όπως είναι η προώθηση της βιομηχανίας, η χειραφέτηση των γυναικών και η τεχνολογική πρόοδος και η επιλογή τους συμβαδίζει με τη νέα αυτοκρατορική εποχή Ρέϊουα.

Το νέο χαρτονόμισμα των 10.000 γιεν (80 ευρώ περίπου) θα απεικονίζει τον Εϊίτσι Σιμπουσάουα (1840-1931), ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του ιαπωνικού καπιταλισμού. Η πίσω πλευρά θα περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του Σταθμού του Τόκιο.

πηγή: Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας

Στο χαρτονόμισμα των 5.000 γιεν θα φιγουράρει η Ούμεκο Τσουντά (1864-1929), πρωτοπόρος της εκπαίδευσης των γυναικών στην Ιαπωνία και ιδρύτρια του Πανεπιστημίου Tsuda του Τόκιο. Στην πίσω όψη θα υπάρχει σχέδιο του φυτού γλυσίνα.

πηγή: Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας

Το χαρτονόμισμα των 1.000 γιεν θα απεικονίζει τον βακτηριολόγο Σιμπασαμπούρο Κιτασάτο (1853-1931), γνωστό για τη συμβολή του στη θεραπεία της διφθερίτιδας και του τετάνου. Η πίσω πλευρά θα έχει το «Κύμα» του Χοκουσάι.

πηγή: Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας

Επίσης θα επανασχεδιαστεί το κέρμα των 500 γιεν και θα τεθεί σε κυκλοφορία το 2021.

πηγή: Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ