Το ιερό του Ιπποκράτη στο Κιότο

Φωτ.: ©GreeceJapan.com/Junko Nagata

Περπατώντας γρήγορα (για να προλάβω αργότερα το σινκάσεν της επιστροφής στο Τόκιο) στην περιοχή Χιγκάσι Ταμάγια του Κιότο, ρώτησα έναν κύριο που άνοιγε το κατάστημά του αν πηγαίνω καλά για το ιερό Γιακούσο-Τζίνσι (薬祖神祠). Μου απάντησε “α, Χιποκουρατέσου νο τζίντζα για νε”, δηλαδή “α το ιερό του Ιπποκράτη”.
Όπως καταλάβατε, ο Ιπποκράτης ήταν ο λόγος που ήμουν στην περιοχή αλλά δεν γνώριζα ότι κάποιοι αποκαλούν έτσι το σιντοϊστικό ιερό Γιακούσο-Τζίνσι (αργότερα είδα ότι στον αγγλικό χάρτη της google γράφει “Yakuso-Jinshi – Hippocratic Shrine”).

Το ιερό ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της ύστερης περιόδου Έντο, το 1858, και αρχικά ήταν αφιερωμένος στην ιατρική της ανατολής. Στις ιαπωνικές θεότητες (κάμι) Όναμουτσι-νο Μικότο 大己貴神 (είναι μια άλλη ονομασία του Οκουνινούσι, 大国主神) και Σουκουναχικόνα-νο Μικότο 少彦名神 και στον κινέζο θεό της ιατρικής και γεωργίας, Σιν’νό (神農, Shennong).

Στην περιοχή που βρισκόταν το ιερό υπήρχαν πολλές φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που μετεγκαταστάθηκαν στην οδό Νιτζό (Νιτζό-ντόρι) όταν πολλά κτίρια καταστράφηκαν από πυρκαγιά σε μια εξέγερση εναντίον του Σογκουνάτου (1864). Το ιερό μεταφέρθηκε εκεί το 1880. Η περίοδος Μέιτζι είχε ήδη ξεκινήσει, μαζί με το άνοιγμα της Ιαπωνίας στη Δύση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να εισάγουν φάρμακα από την Ευρώπη, και οι έμποροι και φαρμακοποιοί της περιοχής σκέφτηκαν ότι έπρεπε να αφιερώσουν το Γιακούσο-Τζίνσι και στον πατέρα της δυτικής ιατρικής, τον Ιπποκράτη. 

Ιπποκράτης ヒポクラテス. Φωτ.: ©GreeceJapan.com/Junko Nagata

Το ιερό είναι πολύ μικρό και μετά το τορίι (πύλη) υπάρχει τζάμι που μας δυσκόλεψε στην φωτογράφηση. Το κτίριο στα δεξιά στεγάζει το κέντρο των επαγγελματιών της αγοράς φαρμάκου της περιοχής.

Κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου διοργανώνεται πανηγύρι (ματσούρι). Πίσω από τον Ιπποκράτη και τον Σαν’νό βλέπετε το μικόσι (φορητό ναΰδριο) του ματσούρι. Φωτ.: ©GreeceJapan.com/Junko Nagata
Φωτ.: ©GreeceJapan.com/Junko Nagata
Νιτζό-ντόρι. Φωτ.: ©GreeceJapan.com/Junko Nagata

Χάρτης

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ