To «Φίδι του Ιουνίου» του Shinya Tsukamoto στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η ιαπωνική ταινία Φίδι του Ιουνίου (A Snake of June) σε σκηνοθεσία Shin’ya Tsukamoto ( 2002,  Θρίλερ) θα προβληθεί σήμερα 8 Φεβρουαρίου 2012 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο των Προβολών Κλασικών Αριστουργημάτων που γίνονται κάθε Τετάρτη (σε συνεργασία με τη New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Shin’ya Tsukamoto
Σενάριο: Shin’ya Tsukamoto
Ηθοποιοί: Asuka Kurosawa, Yûji Kôtari & Shin’ya Tsukamoto

ΣΥΝΟΨΗ
Είναι η εποχή των βροχών στην Ιαπωνία και η βαρετή συζυγική ζωή της Ρίνκο (την ερμηνεύει η γοητευτική Ασούκο Κουροσάουα) που εργάζεται προσφέροντας τηλεφωνικά ψυχολογική υποστήριξη , ταράζεται ανεπανόρθωτα. Παραλαμβάνει ένα δέμα με τολμηρές φωτογραφίες από απόλυτα προσωπικές στιγμές της και ένας άγνωστος την εκβιάζει. Πριν καλά – καλά συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, βρίσκεται στους υγρούς δρόμους της ανώνυμης μεγαλούπολης, να υπακούει τυφλά στις διαστροφικές διαταγές του εκβιαστή που την κατευθύνει μέσω κινητού τηλεφώνου και την υποχρεώνει σε ένα επίπονο σκοτεινό ταξίδι σεξουαλικής αυτογνωσίας.

To φιλμ είναι γυρισμένο σε ασπρόμαυρο και τυπωμένο σε έγχρωμο, αποκτώντας μια λαμπερή μπλε τίντα (ο ίδιος το περιγράφει ως black and blue, έκφραση που παραπέμπει επίσης και στις μελανιές που προκαλούνται στο σώμα από κτυπήματα). Έτσι έγινε και με το Tetsuo, μια ταινία για τον φόβο και τον τρόμο ενός κορμιού που μεταλλάσσεται σε μεταλλικό κτήνος, έτσι και με το Bullet Ballet, την ερωτική ιστορία μεταξύ μιας αυτοκτονικής έφηβης και ενός μεσήλικα.

To A Snake of June είναι μια ταινία για το σεξ. Το ανθρώπινο σώμα υπόκειται στους νόμους που καθορίζουν τους ζωντανούς οργανισμούς, μεγαλώνει και παρακμάζει. Το ξύπνημα της σάρκας, κόντρα στην παρακμή, είναι το ξύπνημα της ζωής. Και σύμφωνα με τον Τσουκαμότο, αυτό το ξύπνημα προκαλείται από μια εξωτερική βίαια διέγερση. Ο Τσουκαμότο, για άλλη μια φορά μετά το Tetsuo εστιάζει στις διαστροφές (αλλά και τις απολαύσεις) της σάρκας. Εννοείται, πως οι μόνιμες εμμονές του σκηνοθέτη (η μεταλλαγή των σωμάτων, οι εκρήξεις βίας, η πολυσημία κορμιών και πόλης)  είναι πάντα παρούσες.

Οι ήρωες είναι ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι. Κι οι δυο τους ικανοί, επιτυχημένοι, ζουν μια υπέροχη ζωή στην μεγαλούπολη. Η Ρίνκο φροντίζει μητρικά τον σύζυγο, όμως της λείπει απελπιστικά το σεξ. Ο Σιγκεχίκο αηδιάζει με τα ίδια τα σωματικά του υγρά. Βαθιά στην καρδιά και των δυο, ένα αβυσσαλέο κενό παραμονεύει.

Το A Snake of June είναι η ιστορία της αναγέννησης ενός ζευγαριού. Ο Τσουκαμότο ερμηνεύει (τι άλλο;) τον ρόλο του αλλόκοτου, νοσηρού εκβιαστή της Ρίνκο. Ο κινηματογραφιστής Σίνυα μας προσφέρει άλλη μια διαστροφική τρομακτική κυβερνοπάνκ συμφωνία, που διαδραματίζεται στις υπόγειες σήραγγες και στις ανοιχτές πλατείες μιας μουσκεμένης μεγαλούπολης, εκεί που οι χειρότεροι φόβοι, αλλά και οι ισχυρότερες επιθυμίες της Ρίνκο παίρνουν σάρκα και οστά.

Διακρίσεις του A Snake of June

• Φεστιβάλ Βενετίας
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής
Βραβείο Kinematrix

• Φεστιβάλ Σίτζες, Ισπανία
Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

• Φεστιβάλ Fantasporto, Πορτογαλία
Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου (Ασούκα Κουροσάουα)
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ
Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του. Στις Τετάρτες με Σινεμά του ΙΜΚ, έχουν θέση και θα προβάλλονται ταινίες καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ταινίες που μιλούν μία ατόφια κινηματογραφική γλώσσα με εμφανές το στίγμα κάθε δημιουργού, ταινίες που έχουν προσφέρει στην ιδιαίτερη εικόνα και την εξέλιξη εκείνου του κινηματογράφου που αποτυπώνει το διαφορετικό, ανοίγει ορίζοντες, ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις, σχέσεις και γεγονότα με ευρύτερο ενδιαφέρον.

Ώρα: 21:30

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Εισιτήρια:
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους)

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα