Το Εργοστάσιο Μεταξιού της Τομιόκα

Με αφορμή την έκθεση «Σαν μετάξι» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί (10 Ιουνίου-13 Νοεμβρίου 2023), μια μικρή περιήγηση (από μια επίσκεψή μας το 2015) στο Εργοστάσιο Μεταξιού της Τομιόκα στο νομό Γκούνμα. Είναι το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο μεταξιού στην Ιαπωνία και σύμβολο της βιομηχανοποίησης της χώρας τον 19ο αιώνα. Άνοιξε το 1872 από την κυβέρνηση με τη συνδρομή Γάλλων ειδικών και γαλλικής τεχνολογίας. Για πολλές δεκαετίες η κλωστουφαντουργία ήταν ο σημαντικότερος κλάδος της ιαπωνικής βιομηχανίας και το μετάξι ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ιαπωνίας και κυριαρχούσε στις διεθνείς αγορές.

Το 2014 το Εργοστάσιο Μεταξιού της Τομιόκα εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το εργοστάσιο το οποίο αποτελείται από πολλά καλοδιατηρημένα κτήρια έκλεισε το 1987.

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Μηχανή γαλλικού τύπου για την αναπήνιση, τη διαδικασία του ξετυλίγματος των νημάτων από τα κουκούλια
Επίδειξη τυλίγματος των νημάτων

Οι επισκέπτες παρακολουθούν βίντεο για την ιστορία του μεταξουργείου

Μηχανές περιέλιξης των νημάτων της Νissan. Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας όπως και η Toyota συνδέονται με την κατασκευή μηχανών για την κλωστουφαντουργία

Ξενάγηση ενός από τα πολλά γκρουπ των επισκεπτών
Εδώ ήταν το ιατρείο
Η κατοικία του Γάλλου διευθυντή του εργοστασίου, Paul Brunat. Μόλις επέστρεψε στη Γαλλία το 1879, το οίκημα χρησιμοποιήθηκε ως σχολή για τους εργαζόμενους.
Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2015

Ο σταθμός Joshu-Tomioka (Jοshin Line) στην Τομιόκα. Απέχει 20,3 χλμ από τον σταθμό του Τακασάκι που συνδέεται με το Τόκιο και με σινκάνσεν.

ΧΑΡΤΗΣ

Kοντά στην Τομιόκα βρίσκεται η πόλη Αννάκα με το Σιδηροδρομικό Πάρκο.
Ο νομός Γκούνμα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, κυρίως για τις θερμές πηγές του (ονσέν).

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα