Τη δυναμική ανάπτυξης των διμερών σχέσεων επαναβεβαίωσε η επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Ιαπωνία

日本語

O κ. Κατρούγκαλος στο Japan National Press Club. Φωτ. Junko Nagata/GreeceJapan.com

Την Τρίτη 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Τύπου της Ιαπωνίας στο Τόκιο η συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με τα ιαπωνικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στην Ιαπωνία (15-16/4).

Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την επιθυμία  – και με την ευκαιρία της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών – να ενισχύσει τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον ευρύτερο πολιτικό και πολιτισμικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο συγγραφέα Λευκάδιο Χερν και την ευκαιρία που προσφέρει αυτή η επέτειος για να γίνει περισσότερο γνωστό το έργο του, ενώ είπε ότι θα προστεθούν περισσότερα κείμενά του στο διδακτικό πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Κατρούγκαλος περιέγραψε την πορεία ανάκαμψης της χώρας μετά την οικονομική κρίση με την ανεργία να έχει κατέβει από το 28% στο 18% περίπου και με τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις στον χώρο της διοίκησης και της οικονομίας. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια αξιοποίησης του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας και στην αναγωγή της σε κέντρο μεταφορών και ενέργειας, στον τομέα των εταιρειών τεχνολογίας startup αλλά και στους παραδοσιακά ισχυρούς τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού με τον αριθμό επισκεπτών πέρυσι να έχει ξεπεράσει τα 30.000.000.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας, ο Έλληνας υπουργός τόνισε την επιθυμία του να υπάρξει εκτενέστερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού αλλά και εξερεύνηση νέων ευκαιριών σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία και η αγροτική παραγωγή. Για τα ίδια θέματα, καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο τη σταθερότητα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κατρούγκαλος συνομίλησε και με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Κόνο με τον οποίο είχε συνάντηση πριν τη συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ιαπώνων δημοσιογράφων, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας· ειδικά στο θέμα της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία ούτε έχει, ούτε μπορεί να έχει ιδιοκτησιακή σχέση με το λιμάνι καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Η υπάρχουσα επένδυση ωστόσο, έχει αποδειχθεί επιτυχής και παρά την ανησυχία ορισμένων, ο κ. Κατρούγκαλος δε βρίσκει αντίφαση μεταξύ της αναπτυξιακής πολιτικής της Κίνας και του ελληνικού σχεδίου για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο μεταφορών.

Σε ερωτήσεις του GreeceJapan.com σχετικά με τον τουρισμό και τις ελληνοϊαπωνικές σχέσεις, ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την αύξηση του αριθμού των Ιαπώνων τουριστών, τονίζοντας την αναγκαιότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αρχικά τουλάχιστον με πτήσεις τσάρτερ. Σε ερώτηση μας για τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και τον αγροτικό τομέα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι είναι από τα θέματα που εξετάζονται στην επίσκεψη του στο Τόκιο. Επαναβεβαίωσε επίσης την πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Ιάπωνα ομόλογό του, καθώς και την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Ιαπωνία. Τέλος, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας φέτος τον Οκτώβριο.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε την ημέρα του μιλώντας αποκλειστικά στον ειδησεογραφικό οργανισμό Νikkei και στην εφημερίδα Nikkan Kogyo Shimbun, στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών Τάρο Κόνο και με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χιροφούμι Τακινάμι και το απόγευμα της ίδιας μέρας, αναχώρησε από το Τόκιο για το Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Ιαπωνία ήταν το 1996.

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα