Τετράγωνα καρπούζια: η επιστροφή

Μάλλον πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της νοοτροπίας «ό,τι είναι ιαπωνικό είναι εξωτικό» που χαρακτηρίζει κατά πολύ τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη χώρα οι Δυτικοί και που υπενθυμίζει ότι οι αρχές του «Οριενταλισμού» του 19ου αιώνα χρειάζονται καιρό ακόμα μέχρι να σβήσουν εντελώς: σύμφωνα με ανακοινώσεις του ιαπωνικού Υπουργείου Γεωργίας, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος εκ μέρους ορισμένων ξένων χωρών για τα τετράγωνα καρπούζια που από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που πρωτοεμφανίστηκαν παραμένουν για πολλούς δείγμα της «ιαπωνικής επινοητικότητας». Κατά τους ίδιους εκπροσώπους της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για τα τετράγωνα καρπούζια φέτος (όπως και στην Ελλάδα, η εποχή τους είναι αυτές οι εβδομάδες) είναι ο Καναδάς και η Ρωσία.

Ο τρόπος που σκέπτεται ο κόσμος είναι πραγματικά άξιος απορίας ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα καρπούζια αυτά δεν τρώγονται και ακόμα και στην Ιαπωνία κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένες ποσότητες και, βασικά, για διακοσμητικούς λόγους (ορισμένοι καλλιεργητές μάλιστα έχουν επεκτείνει το… κόνσεπτ σε καρπούζια σε σχήμα πυραμίδας ή καρδιάς). Καθώς και το γεγονός ότι ακριβώς λόγω του περιορισμένου αριθμού τους, η ήδη υψηλή τιμή τους στην Ιαπωνία (περί τα 10.000 γεν/72 ευρώ το ένα) πολλαπλασιάζεται επί 5 ή επί 8 στο εξωτερικό∙ το καλοκαίρι του 2013 στα ιαπωνικά Μέσα υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ένα τετράγωνο καρπούζι ξεπερνούσε τα 850 δολάρια στα σουπερμάρκετ πολυτελείας της Μόσχας.

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ