Τέχνη στις όχθες του ποταμού Σουμίντα

Ο Σουμίντα (隅田川, Σουμίντα-γκάουα) είναι ο πιο διάσημος ποταμός του Τόκιο. Είναι απορρέων ποταμός του Αρακάουα και εκβάλλει στον Κόλπο του Τόκιο περνώντας από την πιο τουριστική περιοχή της ιαπωνικής μητρόπολης, την Ασακούσα, απ’ όπου ξεκινούν και οι δημοφιλείς μίνι ποταμίσιες κρουαζιέρες της υδάτινης πόλης. Το επίθετο «υδάτινη» δεν είναι υπερβολή, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που το ψαροχώρι Έντο μεταμορφώθηκε στην πρωτεύουσα που ξέρουμε. Τα εκατό και πλέον, διαφόρων μεγεθών ποτάμια του, αποτέλεσαν ένα σημαντικό δίκτυο εμπορικών και αστικών μεταφορών και συνέβαλλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Τόκιο.

Από πολύ παλιά, με αποκορύφωμα την εποχή που άνθισε η τέχνη των ουκιγιόε, ο ποταμός Σουμίντα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα καλλιτεχνών. Μερικά από αυτά θα δείτε κατηφορίζοντας στις όχθες του, όχι μακριά από την Ασακούσα. Εκτός από τον ίδιο τον ποταμό πρωταγωνιστούν οι ιστορικές γέφυρές του (οι γέφυρες του Σουμίντα είναι ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και έπονται άλλες).

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

H γέφυρα Αζούμα (Αζούμα-μπάσι), 1855. Έργο του Χιροσίγκε II
Τουρνουά σούμο στο ναό Εκο-ιν στο Ριογκόκου, 1847~1852. Έργο του Ουταγκάουα Χιροσίγκε.
H γέφυρα Ριογκόκου σε έργο του Ουταγκάουα Χιροσίγκε, 1856
Σήμερα η γέφυρα Ριογκόκου

H γέφυρα Ριογκόκου, 1853. Του Ουταγκάουα Κουνισάντα , γνωστός και ως Τογιοκούνι ΙΙΙ
Έργο του Ουταγκάουα Κουνισάτο

Έργο του Τσουρουόκα Ροσούι, 1781. Είναι μαζί με το παρακάτω έργο.

Ουταγκάουα Κουνισάτο

Ουταγκάουα Κουνιγιόσι
Έργο του Χιροσίγκε ΙΙΙ, 1888
H γέφυρα Ριογκόκου, του Χιρόσε Χαρουτάκα

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα