Τέχνη στη βιτρίνα

Το πολυκατάστημα Takashimaya στο Νιχονμπάσι

Ήδη από τον 19ο αιώνα, τα πολυκαταστήματα στην Ιαπωνία συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη και προώθηση της ιαπωνικής ζωγραφικής καθώς και στην εξέλιξη της γραφιστικής τέχνης, παραγγέλνοντας έργα σε ζωγράφους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς στην Ιαπωνία και, κυρίως, στο εξωτερικό για να ενισχύσουν την παρουσία τους στις ξένες αγορές. Εκτός από την συμβολή τους στην προώθηση των προϊόντων των πολυκαταστημάτων, τα έργα αυτά δημιούργησαν μια αναγνωρίσιμη ιαπωνική καλλιτεχνική ταυτότητα στο εξωτερικό.

Ένας από αυτούς τους εμπορικούς πάτρωνες της τέχνης, είναι το Takashimaya 高島屋, από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ιαπωνία. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 1831 στο Κιότο και πουλούσε κιμονό. Το Takashimaya από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα υποστήριξε την καλλιτεχνική δημιουργία του Κιότο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ζωγραφικής νιχόνγκα.

Φέτος τις γιορτινές βιτρίνες του Takashimaya στην περιοχή Νιχονμπάσι του Τόκιο κοσμούν έργα διάσημων ζωγράφων, μαζί με την Rose-chan την μασκότ του Τakashimaya (που μεταμορφώνεται σε πολλούς χαρακτήρες) και τα πρωτοχρονιάτικα στολίδια.

Φωτογραφίες: Junko Nagata © GreeceJapan.com

 

Ταμάκο Καταόκα

(片岡球子, 1905-2008)

 

Καζούκο Γκόκουρα

(郷倉和子, 1914-2016)

 

Τατσούο Τακαγιάμα
(
髙山 辰雄, 1912-2007)

 

Τάικαν Γιοκογιάμα

(横山 大観, 1868-1958)

 

Μιτσούεϊ Σάϊτο

(齋藤 満栄, 1948)

 

Τσινάμι Νακατζίμα

(中島 千波, 1945)

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ