Ταξίδι στην προϊστορική Ιαπωνία: O αρχαιολογικός χώρος Τορό στη Σιζουόκα

O αρχαιολογικός χώρος Τορό (登呂 遺跡) βρίσκεται στη Σιζουόκα, περίπου 180 χλμ (απόσταση με τρένο) νοτιοδυτικά του Τόκιο. Πρόκειται για έναν οικισμό που χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. της ύστερης περιόδου Γιαγιόι και ανακαλύφθηκε το 1943 στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όταν κατασκευαζόταν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών.

Διόραμα του οικισμού με φόντο το όρος Φούτζι στο Μουσείο

Είναι ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος στην Ιαπωνία όπου έχουν βρεθεί απομεινάρια υγρών ορυζώνων της περιόδου Γιαγιόι (περίπου 400 πΧ.-300 μ.Χ.). Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το 1947 μέχρι το 1950 ανακαλύφθηκαν ερείπια κατοικιών και αποθηκών και μεγάλος αριθμός αντικειμένων όπως πήλινα και ξύλινα εργαλεία. Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων για τα ευρήματα ήταν μεγάλο και οδήγησε στην ίδρυση της Ιαπωνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας σηματοδοτώντας την αρχή της μεταπολεμικής αρχαιολογίας στην Ιαπωνία.

Αντίγραφα αποθήκης και οικίας της εποχής Γιαγιόι

Το 1952 ανακηρύχθηκε εθνικός ιστορικός χώρος. Την περίοδο 1999-2003 πραγματοποιήθηκαν εκ νέου ανασκαφές με πολλά ευρήματα, όπως ένα μεγάλο κτίριο όπου γινόντουσαν τελετουργίες, μια τάφρο που οριοθετούσε τον οικισμό, χωρίσματα των ορυζώνων κ.α.

Κτίριο όπου πραγματοποιούνταν τελετουργίες

Σήμερα είναι αρχαιολογικό πάρκο ανοικτό για το κοινό, με ανακατασκευασμένα κτίρια και ορυζώνες και ένα μουσείο με 775 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές και αποτελούν «Σημαντική Πολιτιστική Ιδιοκτησία της Ιαπωνίας».

Ο αρχαιολογικός χώρος του Τορό και το μουσείο προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν περισσότερα από 2000 χρόνια πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ιαπωνίας που είναι σχεδόν άγνωστος.

Απέχει 10 λεπτά με το λεωφορείο από τον Σταθμό της Σιζουόκα.

Αντίγραφο οικίας
Εσωτερικό οικίας
Άποψη του χώρου από το μουσείο. Στο βάθος δεξιά διακρίνεται το όρος Φούτζι.

Φωτογραφίες μέσα στο μουσείο

Φωτογραφίες: Junko Nagata © GreeceJapan.com

Χάρτης

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα