Τα δέκα μεγάλα ατού της Ιαπωνίας

Για μια ακόμα φορά η Dentsu, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία της Ιαπωνίας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ετήσιας έρευνάς «Japan Brand Survey» που εκπονεί και που σχετίζεται με την εντύπωση του υπόλοιπου κόσμου σχετικά με την Ιαπωνία γενικότερα και τους διάφορους επιμέρους κλάδους της ιαπωνικής βιομηχανίας ειδικότερα.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 3600 άνθρωποι από 16 χώρες (Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία) και σύμφωνα με τους ερωτηθέντες τα 10 πράγματα τα οποία η Ιαπωνία «κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» είναι τα βιντεοπαιχνίδια, η συγκοινωνιακή υποδομή, η περιβαλλοντική μηχανική, το φαγητό, η τεχνολογία 3D, η μηχανική ακριβείας, οι μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα, τα ρομπότ, τα άνιμε/μάνγκα και τα ηλεκτρονικά ήχου/εικόνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς μαρτυρούν πολύ λιγότερα πράγματα για τους ίδιους τους Ιάπωνες και τη χώρα τους και πολύ περισσότερα για το πώς τους αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμος: σε τουλάχιστον τρεις από τις παραπάνω κατηγορίες (βιντεοπαιχνίδια, περιβαλλοντική μηχανική, ηλεκτρονικά ήχου/εικόνας) και ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες, η ιαπωνική βιομηχανία έχει σαφώς χάσει τις υψηλές θέσεις που κατείχε στις δεκαετίες 1970-1980 όμως φαίνεται ότι ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να διατηρεί την εικόνα εκείνης της εποχής. Πράγμα που σημαίνει ότι ίσως αυτό που η Ιαπωνία «κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω δέκα αλλά ένα ενδέκατο: να διαφημίζει πολύ καλά τον εαυτό της…

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ