Συναυλία-αφιέρωμα στην ιαπωνική σύνθεση για κρουστά από το σύνολο «Τύπανα»

typana-stegi

Συναυλία-αφιέρωμα στην ιαπωνική σύνθεση για κρουστά φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 (Κεντρική Σκηνή, 20:30), με το σύνολο κρουστών Τύπανα να παρουσιάζει τέσσερις μεγάλους Ιάπωνες συνθέτες του 20ού αιώνα (Toru Takemitsu, Minorou Miki, Maki Ishii, Yoshihisa Taira).

Το αφιέρωμα ξεκινά με το Rain Tree του σπουδαιότερου ίσως Ιάπωνα συνθέτη, Toru Takemitsu. Έργο ακραία αισθητικό, εκτελείται στα πλαίσια μιας ιδιαίτερης σκηνοθεσίας φωτισμού σε οδηγίες του δημιουργού. Ακολουθεί το έργο του Minorou Miki, Marimba Spiritual, μια δεξιοτεχνική σύνθεση για μαρίμπα. Το Thirteen Drums του Maki Ishii αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σόλο στην ιστορία του οργάνου, καρπός της μακρόχρονης συνεργασίας του δημιουργού με το σύνολο ιαπωνικών κρουστών Kodo. Τέλος, η Ιεροφωνία 5 του Yoshihisa Taira, για σύνολο έξι κρουστών, είναι μια εκρηκτική σύνθεση που φέρνει τον ίδιο τον ακροατή στα όριά του, ένας ύμνος στα κρουστά όργανα.

Το σύνολο κρουστών Τύπανα έχει παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό πολλά και σημαντικά έργα για την ιδιαίτερη αυτή ομάδα μουσικών οργάνων. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται έργα όπως το εμβληματικό Drumming του Steve Reich, οι Πλειάδες του Ιάννη Ξενάκη, το Ballet Μécanique του George Antheil, όλα τα constructions του John Cage, το Music for a Summer Evening του George Crumb.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Δεσύλλας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Toru Takemitsu
Rain Tree
για τρεις κρουστούς

Maki Ishii
Thirteen Drums
για σόλο κρουστά

Minorou Miki
Marimba Spiritual
για σόλο μαρίμπα και τρεις κρουστούς

Yoshihisa Taira

Hiérophonie V
για έξι κρουστούς

Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ:
Δημήτρης Δεσύλλας
Ανδρέας Φαρμάκης
Γεράσιμος Τσαγκαράκης
Μάριος Μουζακίτης
Νίκος Μεταλληνός
Αλέξανδρος Γιοβάνος
Μαρίνος Τρανουδάκης

Διαβάστε περισσότερα:

•    Το μουσικό σύνολο Τύπανα έχει παρουσιάσει έργα όπως το εμβληματικό Drumming του Στηβ Ράιχ, οι Πλειάδες του Ιάννη Ξενάκη, το Ballet Μécanique του Τζωρτζ Αντάιλ, όλα τα constructions του Τζων Κέητζ, το Music for a Summer Evening του Τζωρτζ Κραμπ και πλήθος άλλων.

•    Το έργο Rain Tree, γραμμένο το 1981 για τρεις κρουστούς σε τονικά όργανα, αποτελεί μαζί με το Rain Tree sketch (1982) και το Rain Tree sketch 2 (έργα για πιάνο σόλο) μια ιδιότυπη τριλογία του Τακεμίτσου με θέμα την κυκλική ροή του νερού στον πλανήτη.

•    Το Marimba Spiritual γράφτηκε κατά παραγγελία της σπουδαίας Keiko Abe (βιρτουόζος της μαρίμπα) το 1984. Ακραία δεξιοτεχνική σύνθεση για τη μαρίμπα, το έργο αποτελείται από δύο μέρη. Ο δημιουργός, βαθύτατα επηρεασμένος από την πείνα στις αφρικανικές χώρες, συνέθεσε το πρώτο μέρος ως ένα ρέκβιεμ και το επόμενο ως ένα μέρος ανά(σ)τασης, βασισμένος πάντα στο ιαπωνικό αρμονικό και ρυθμικό παραδοσιακό ιδίωμα.

•    Το Thirteen Drums είναι ένα έργο βασισμένο στην ιδέα της αέναης κίνησης, βαθιά τεχνικό, που αποτελεί καρπό της μακρόχρονης συνεργασίας του συνθέτη με το σύνολο ιαπωνικών κρουστών Kodo.

•    Η Ιεροφωνία 5 είναι ένας ιδιοφυής συνδυασμός φωνημάτων του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου με τις απαράμιλλες διαστάσεις του ιμπρεσιονισμού.

Τιμές εισιτηρίων:
15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 10 – 12 – 15 €  Άνεργοι 5 €

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 117 45 Αθήνα
Εισιτήρια: 210 900 5 800

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ