Η ανάδειξη της Ελλάδας ως διαμεσογειακής δύναμης με ειδικό βάρος, από γεωπολιτικής άποψης, υπογραμμίστηκε κατά την εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, κ. Γιώργου Στύλιου, με τον νέο πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα, κ. Κοΐτσι Ιτό την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η θεμελιώδους σημασίας στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία αντανακλάται στην υπογραφή, από τους δύο Πρωθυπουργούς, Κοινής Δήλωσης επί ευρέος φάσματος τομέων σε πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Στύλιος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ενδιαφέρον που εμπράκτως επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία για προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος καθιστά την Ελλάδα χώρα-σύνδεσμο στην Ανατολική Μεσόγειο, για το διαμετακομιστικό εμπόριο, και ιδανική για φιλοξενία αξιόλογων επιχειρηματικών ομίλων από το εξωτερικό.
Από πλευράς του, ο Ιάπωνας αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι η γεωπολιτική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, για την οποία η χώρα του ενδιαφέρεται τα μέγιστα, θα μπορούσε κάλλιστα να συνδεθεί και με την ινδο-ελληνική συνεργασία, ώστε οι οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να διεξάγονται απρόσκοπτα.
Επιπλέον, εκφράσθηκε κοινή βούληση για συνεργασία στον τουρισμό, με ενδεικτική την δραστηριοποίηση μεγάλου αερομεταφορέα, καθώς και στον ψηφιακό τομέα, όπου καταγράφονται αξιόλογες εξελίξεις στον ελληνικό χώρο, αντίστοιχες των ιαπωνικών και με προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε από τον Πρέσβη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλη ιαπωνική εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας για ανάπτυξη δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βούληση για συντονισμό ως προς τη διενέργεια επόμενων ανταλλαγών σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο.
Βουλή των Ελλήνων /Γραφείο Τύπου