Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Ερεύνα του Μπλε Χρώματος, ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο του χρώματος και των νέων τεχνολογιών το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή την έκθεση “Η μπλε ώρα” της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου (η οποία τον περασμένο Μάρτιο έκανε έκθεση στο Τόκιο).

H επιστημονική διαδρομή του Συμποσίου, παρουσιασμένη από κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο, ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνει μέχρι τις τελευταίες τεχνολογικές ανακαλύψεις της Σίλικον Βάλεϊ της Αμερικής. Ανάμεσα στους ομιλητές είναι η Καόρι Τακαχάσι (Tokyo University of the Arts).

Το Συμπόσιο θέτει ως αφετηρία τις μπλε χρωστικές από τα γραπτά του διαδόχου του Αριστοτέλη στο Λύκειο, Θεόφραστου από την Ερεσό, καταρρίπτοντας με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, τα ψευδή άρθρα που είναι δυστυχώς δημοφιλή στην εποχή μας, σύμφωνα με τα οποία οι Αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν το μπλε χρώμα. Στη συνέχεια οδηγούμαστε ως την Ασία και ειδικά στα εργαστήρια κεραμικής του Ιράν και της Κίνας τα οποία έλαμπαν με εξελίξεις ως προς το μπλε, για να φτάσουμε μέχρι τις μυστικές συνταγές για το μπλε του Μεσαίωνα.

Η αναζήτηση για το μπλε συνεχίζεται μέχρι τη σύγχρονη εποχή με την τυχαία ανακάλυψη του μπλε YInMn, της πρώτης ανόργανης μπλε χρωστικής σε περισσότερα από 200 χρόνια. Ύστερα προχωράμε στο Quantum Blue, την τελευταία χρωστική που ανακαλύφθηκε από την Ελληνίδα ζωγράφο Όλγα Αλεξοπούλου, ένα χρώμα φτιαγμένο από τις πιο καθαρές φθορίζουσες έγχρωμες ουσίες που μπορεί κανείς να βρει πάνω στην γη, δηλαδή τους νανοκρυστάλλους quantum dots. (Το Quantum Blue παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών «Η Μπλε Ώρα» από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου 2019.)

Η τελική παρουσίαση «Ζωγραφίζοντας με το Φως» μας οδηγεί στις τελευταίες εξελίξεις της προηγμένης τεχνολογίας και μας δείχνει πώς μια ομάδα επιστημόνων έχει βρει έναν τρόπο να αναπαράγει το ακριβές και πλήρες φάσμα του φωτός που μπορούν να δουν οι άνθρωποι, σε οθόνες που φτιάχνονται με νανοτεχνολογία.

Ομιλητές:
Κωνσταντίνος Μπέλτσιος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων),
Θωμάς Κατσαρός (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο),
Γιώργης Μαγγίνης (Μουσείο Μπενάκη),
Καόρι Τακαχάσι (Tokyo University of the Arts),
Γεώργιος Μαστροθεόδωρος (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»),
Σταμάτης Μπογιατζής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής),
Steven Patterson (Derivan),
Mas Subramanian (Oregon State University),
Μαρία Χατζηδάκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) (Δείτε τη σελίδα μας για τη διάλεξη που είχε δώσει στο Τόκιο)
Jason Hartlove (Nanosys).

Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται κράτηση θέσης λόγω χωροταξικών περιορισμών.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,797FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα