Στο «Άλσος εις μνήμην του Λευκάδιου Χερν» στο Τόκιο

Ο συγγραφέας Λευκάδιος Χερν είναι ο διαχρονικός και ισχυρότερος κρίκος που συνδέει την Ελλάδα με την Ιαπωνία. Γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα – από Ελληνίδα μητέρα (τη Ρόζα Κασιμάτη με καταγωγή από τα Κύθηρα) και Ιρλανδό πατέρα – και έπειτα από μια μυθιστορηματική ζωή απεβίωσε στο Τόκιο το 1904. Στην Ιαπωνία πήγε το 1890 και εργάστηκε ως ανταποκριτής εφημερίδων και καθηγητής σε σχολές και πανεπιστήμια. Παντρεύτηκε την Σέτσου Κοϊζούμι, κόρη ενός σαμουράι και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Το 1896 πολιτογραφήθηκε Ιάπωνας, παίρνοντας το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι. Με το συγγραφικό του έργο συνέβαλε στο να γίνει γνωστή στη Δύση η άγνωστη τότε Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αλλά γνώρισε και στους ίδιους τους Ιάπωνες όψεις της παραδοσιακής Ιαπωνίας που ακόμα και οι ίδιοι δεν γνώριζαν ή κόντευαν να ξεχάσουν λόγω της περιόδου εκσυγχρονισμού της χώρας, γι’αυτό και θεωρείται ένας από τους εθνικούς συγγραφείς της Ιαπωνίας.

Το Απρίλιο του 1993 εγκαινιάστηκε -στη διάρκεια της θητείας του Έλληνα Πρέσβη στην Ιαπωνία κ.Κωνσταντίνου Βάσση- το «Άλσος εις μνήμην του Λευκάδιου Χερν», στο Δήμο του Σιντζούκου, πολύ κοντά στο σπίτι όπου πέθανε. Στο πάρκο υπάρχει προτομή την οποία δώρισε η Ελληνική Κυβέρνηση. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βάσσης, ένας από τους Έλληνες διπλωμάτες καριέρας και παράλληλα λογοτέχνες, είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το έργο του Λευκάδιου Χερν. Μάλιστα το 1998 είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του το Διεθνές Συμπόσιο για τον Χερν.

Το Σιντζούκου είναι αδελφοποιημένο από το 1989 με την Λευκάδα.

«Άλσος εις μνήμην του Λευκάδιου Χερν»

 

Το σπίτι όπου πέθανε ο Λευκάδιος Χερν στο Σιντζούκου

photos: Junko Nagata © GreeceJapan.com

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ