Σουφλί: Στην παράσταση «Η θεία από την Ιαπωνία» του θιάσου σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» στο Μουσείο Μετάξης

日本語

Η πρωτότυπη φιγούρα του μεταμφιεσμένου Καραγκιόζη με κιμονό που παρουσιάζεται στην έκθεση

Την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 στο Σουφλί, στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάστηκε η παράσταση θεάτρου σκιών «Η θεία από την Ιαπωνία». Η παράσταση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Σαν μετάξι», την οποία παρουσιάζουν το ΠΙΟΠ και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (10/6-13/11/2023) και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Λίγο πριν την παράσταση “Η θεία από την Ιαπωνία”

Η παράσταση δόθηκε από τον θίασο σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», με καραγκιοζοπαίκτη τον Απόστολο Δομτζίδη και βοηθό σκηνής τη Νατάσα Μιχαηλίδου. Η υπόθεση βασίστηκε σε πρωτότυπο κείμενο του Απόστολου Δομτζίδη, διασκευή παλιότερης παράστασης του νεοελληνικού θεάτρου σκιών.

Ο καραγκιοζοπαίκτης Απόστολος Δομτζίδης με τη φιγούρα του Καραγκιόζη

Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν φτωχό νέο που, προκειμένου να αρραβωνιαστεί τη γυναίκα που αγαπά, λέει ένα ψέμα: πως έχει μια πλούσια θεία στην Ιαπωνία. Όταν πλησιάζει όμως η ώρα του γάμου, ο πεθερός του θέλει να γνωρίσει τη θεία. Για να μη φανεί ο νέος αναξιόπιστος στον πατέρα της αγαπημένης του, ο Χατζηαβάτης του προτείνει να παραστήσει ο παμπόνηρος Καραγκιόζης τη θεία από την Ιαπωνία. Ο Καραγκιόζης δέχεται, ο πεθερός έρχεται και… η συνέχεια στο πανί του θεάτρου σκιών ήταν ξεκαρδιστική!

Η σκηνή του Καραγκιόζη μπροστά στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Η παράσταση, που έγινε μπροστά σε πλήθος μικρών και μεγάλων, ένωσε την παράδοση του νεοελληνικού θεάτρου σκιών με την ιαπωνική τέχνη! Η κεντρική φιγούρα του μεταμφιεσμένου Καραγκιόζη σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να φοράει αυθεντικό κιμονό που παρουσιάζεται στην έκθεση στο Μουσείο Μετάξης, ακούστηκαν διάφορες φράσεις στην ιαπωνική γλώσσα, που με την παράφρασή τους από τον Καραγκιόζη προξένησαν το γέλιο, ενώ μέχρι και ο Λευκάδιος Χερν, εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας με ελληνική καταγωγή, «πέρασε» από το πανί του Καραγκιόζη.

Ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με παραστάσεις, εργαστήρια, διαλέξεις και σεμινάρια. Παράλληλα, παρουσιάζει την πρωτότυπη καλλιτεχνική έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» (Ξάνθη 2020, Ζάκυνθος 2021, Σουφλί 2022) ως έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στο νεοελληνικό θέατρο σκιών και τη μακραίωνη ιστορία του.

Στην έκθεση “Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη” στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται πλήθος σύγχρονων έργων εμπνευσμένων από τον Καραγκιόζη και αντικείμενα από την πλούσια συλλογή του θιάσου. Στο Σουφλί η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ και την επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων εκατοντάδες σχολεία, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού φυλλαδίου που σχεδιάστηκε.

Στην έκθεση “Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη” στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Τέλος, ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία θεματικού πάρκου με μεταλλικές φιγούρες του θεάτρου σκιών σε επτά πόλεις της Ελλάδας, με πρώτη την πόλη της Ξάνθης.

Από το Σουφλί της Θράκης ως τη μακρινή Ιαπωνία, το εγκώμιο της σκιάς (για να παραφράσουμε τον Ιάπωνα συγγραφέα Τζουνιτσίρο Τανιζάκι) πλέκεται από ταπεινούς, χάρτινους και αιώνιους ήρωες όπως ο Καραγκιόζης και η παρέα του!

Ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη»

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ