SOS για τα παλιά κτήρια του Κιότο

Είναι κάτι που το έχουν μάθει με τον σκληρότερο τρόπο όλες οι παλιές πόλεις στην Ευρώπη και που πλέον το μαθαίνει και το Κιότο: η συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα των διαστάσεών της που δεν είναι προστατευμένες σε μουσεία αλλά βρίσκονται διάσπαρτες στους δρόμους είναι πολύ δύσκολο πράγμα.

Ευτυχώς στην περίπτωση της ιστορικής πρώην πρωτεύουσας, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να βοηθήσουν την κατάσταση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα παλιά κτήρια και ειδικά ορισμένους ναούς και τα αστικά σπίτια με τις μακριές προσόψεις που λέγονται «κιομάτσι-για» και που χαρίζουν στην πόλη το χαρακτηριστικό της χρώμα.

Ο εχθρός των κτηρίων δεν είναι τόσο η ίδια η φθορά του χρόνου όσο η αδυναμία τους να υπακούσουν στους πολεοδομικούς κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια∙ σχεδόν 2% τους κατεδαφίζονται κάθε χρόνο και παρότι, σύμφωνα με μια έρευνα της νομαρχίας υπάρχουν πάνω από 47.700 από αυτά, ο ρυθμός εξαφάνισής τους είναι ανησυχητικός αφού αν συνεχιστεί, η παλιά πόλη η οποία άντεξε επί αιώνες θα έχει εξαφανιστεί εντός των προσεχών 4-5 δεκαετιών.

Προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των κτηρίων να τα συντηρήσουν, η πόλη δημιούργησε μια κατηγορία αντίστοιχη με τα ελληνικά «διατηρητέα» και καλύπτει τα 2/3 του κόστους ανακαινίσεων αρκεί να μην βλάπτονται στοιχεία που θα αλλοιώνουν την ταυτότητα του κτηρίου∙ στην περίπτωση των ναών, οι δημοτικοί άρχοντες ελπίζουν ότι θα εμποδίσουν μια συνήθη πρακτική, την παραχώρηση εκ μέρους του ναού μέρους των οικοπέδων τους για την ανέγερση μοντέρνων κτηρίων: ορισμένοι ναοί καταφεύγουν στην τακτική αυτή προκειμένου να αποκομίσουν έσοδα όμως το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζεται ανεπανόρθωτα η αισθητική των χώρων.

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,807FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα