«Σινεμά με τον Φρόυντ»: Προβολή της ταινίας «Ταξίδι στο Τόκιο» του Γιασουτζίρο Όζου

Η Ελληνική ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για έβδομη συνεχή χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ», που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της σειράς θα προβληθεί τo αριστούργημα του Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιασουτζίρο Όζου «Ταξίδι στο Τόκιο» (ιαπ.τίτλος Τόκιο Μονογκατάρι), την Κυριακή 22 Ιανουαρίου (ώρα 17.00) στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Για την ταινία θα συζητήσουν η ιστορικός κινηματογράφου Μαρία Παραδείση και ο ψυχαναλυτής Νίκος Λαμνίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ψυχαναλύτρια Λίζα Νικολοπoύλου.

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή (υπεύθυνη), Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Μ. Ζέης.

Ταξίδι στο Τόκιο (1953, 1:36′)

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την επαρχία ξεκινά να επισκεφτεί τα μεγαλύτερα παιδιά του καθώς και τα εγγόνια του, τα οποία θα γνωρίσει για πρώτη φορά. Τα παιδιά, μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους, δυσκολεύονται να βρουν χρόνο και χώρο για τους γονείς. Εκείνοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον σκληρό ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Οι γονείς γυρνούν σπίτι. Ένα αναπάντεχο, όμως, γεγονός θα αναγκάσει τα παιδιά να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στο πατρικό τους.

Με διεισδυτική ευαισθησία, χωρίς συναισθηματισμούς και πρόθεση να κατακρίνει ή να συγχωρέσει, ο Όζου πραγματεύεται προσφιλή του θέματα: τη διάλυση της οικογένειας, το χάσμα των γενεών που δεν γεφυρώνεται, την ξέφρενη πορεία ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς και όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος συνάντησης με τον εαυτό και με τους άλλους. Με κινηματογραφική λιτότητα, όπου η κίνηση έρχεται από τα άτομα ή τη φύση, μέσα από τη σιωπή ή με λόγια απέριττα και υπαινικτικά που, όμως, λένε πολλά, χωρίς ήρωες αλλά με πρόσωπα διαχρονικά, ο σκηνοθέτης μετατρέπει μια φαινομενικά απλή ιστορία σε ένα αριστουργηματικό ταξίδι ματαιώσεων και απομυθοποιήσεων, ένα ταξίδι αναζήτησης αγάπης και νοήματος, όπως εκείνο της ζωής.

Πρωταγωνιστούν: Σετσούκο Χαρά, Tσισού Ριου, Τσιέκο Χιγκασιγιάμα, Χαρούκο Σουγκιμούρα, Νόμπουο Νακαμούρα, Σο Γιαμαμούρα

Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων (viva.gr)

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ