Σόγκι, το ιαπωνικό σκάκι: Συνέντευξη με τον Στέφανο Μανδαλά

Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2014 διοργανώθηκε στην πόλη Σιζουόκα της Ιαπωνίας το 6ο Διεθνές Φόρουμ Σόγκι, με την υποστήριξη του Ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ιαπωνικού Οργανισμού Πολιτισμού, του Japan Foundation κ.α. Στους αγώνες συμμετείχε και ο γνωστότερος Έλληνας παίκτης σόγκι, επιπέδου 3 dan, ο φοιτητής Στέφανος Μανδαλάς. Το σόγκι είναι το ιαπωνικό σκάκι, με πολλούς φανατικούς παίκτες στην Ιαπωνία αλλά και σ’ όλο τον κόσμο. Πήρε τη σημερινή του μορφή τον 16ο αιώνα και αναγνωρίσθηκε τότε επίσημα από το Σογκουνάτο Τοκουγκάουα, μάλιστα διοργανώνονταν συχνά τουρνουά σόγκι με τη συμμετοχή σαμουράι.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μανδαλά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του GreeceJapan.com και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το συναρπαστικό αυτό παιχνίδι.

shogi1
Ο Στέλιος Μανδαλάς στο 6ο Διεθνές Φόρουμ Σόγκι. photo: Nozuki Hirotaka (επαγγελματίας παίκτης σόγκι, 7dan)

Τον περασμένο Δεκέμβριο διακριθήκατε στο 6ο Διεθνές Φόρουμ Σόγκι που διοργανώθηκε στη Σιζουόκα. Μας μιλάτε για τη συμμετοχή σας και αυτή τη σημαντική διοργάνωση στο χώρο του σόγκι;

Το 6ο Διεθνές Φόρουμ Σόγκι είχε μεγάλη επιτυχία καθώς συμμετείχαν 46 άτομα από 38 διαφορετικές χώρες! Ήταν ένα πολύ σημαντικό event γιατί συσπείρωσε όλες τις κοινότητες σόγκι που υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου, ένωσε 6 ηπείρους! Είχε διάφορα side-events (παράλληλες εκδηλώσεις) πέρα από το κύριο πρωτάθλημα στο οποίο αποκλείστηκα στη φάση των “16” στα knock-out. Γνώρισα σπουδαίους παίκτες και προσωπικότητες, έμαθα πολλά και το πάθος μου για το παιχνίδι μεγάλωσε.

Τι είναι το σόγκι; Μας κάνετε μια εισαγωγή για αυτό το πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι;

Το σόγκι γεννήθηκε στην Ιαπωνία και κατά το 16ο αιώνα πήρε τη σημερινή του μορφή. Πρόκειται για το δεύτερο πιο διάσημο παιχνίδι στρατηγικής στην Ιαπωνία μετά το γκο. Παίζεται καθημερινά από 20.000.000 άτομα στην Ιαπωνία καθώς και από χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Όλες οι παραλλαγές του σκακιού προέρχονται από το ινδικό παιχνίδι Τσατουράνγκα το οποίο δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. Το σόγκι δηλαδή μοιράζεται τις ίδιες ρίζες με το διεθνές σκάκι, το κινέζικο xiangqi και το αραβικό shatranj.

Οι τρεις βασικές διαφορές ανάμεσα στο σκάκι και το σόγκι είναι οι εξής:

sogi2

Στην Ιαπωνία υπάρχει σύστημα γύρω από το σόγκι (νόμοι, κανονισμοί) το οποίο καθορίζει η Ιαπωνική Ομοσπονδία Σόγκι. Ο συνολικός αριθμός επαγγελματιών παικτών σε όλη την Ιαπωνία δεν ξεπερνάει κατά πολύ τους 150! Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας πρέπει να πάει σε ειδικό σχολείο το οποίο λέγεται «Shoreikai» όπου προπονείται σκληρά και παίζει αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο με σκοπό να αναδειχθεί καλύτερος από τους υπόλοιπους. Δύο φορές το χρόνο λαμβάνει χώρα ένα πρωτάθλημα στο οποίο επιτρέπεται να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν το 3ο dan και 2 άτομα βγαίνουν νικητές. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 4 παίκτες μπορούν να γίνουν επαγγελματίες κάθε χρόνο. Για τις γυναίκες δημιουργήθηκε ξεχωριστή κατηγορία επειδή καμμία γυναίκα δεν κατάφερε να νικήσει το πρωτάθλημα των 3dan ώστε να γίνει επαγγελματίας. Έτσι έχουμε γυναίκες επαγγελματίες οι οποίες ανταγωνίζομαι μεταξύ τους.

Στην Ελλάδα που μπορεί κάποιος να μάθει να παίζει σόγκι;

Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμμία δραστηριότητα σχετική με το σόγκι στην Ελλάδα. Πριν από ένα χρόνο έδωσα 5 σεμινάρια στην Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα με περίπου 20 συμμετοχές. Πιστεύω πως είχαν επιτυχία και θα ήθελα να κάνω περισσότερες προσπάθειες για τη διάδοση του σόγκι.
Προς το παρόν λοιπόν όποιος θέλει να μάθει σόγκι, το καλύτερο μέρος είναι το κανάλι “Hidetchi” στο youtube.
Το 81dojo είναι ένα εξαιρετικό και εύκολο στη χρήση site όπου μπορεί ο καθένας να φτιάξει δωρεάν λογαριασμό και να παίξει με άτομα από όλο τον κόσμο καθώς και μαζί μου! Επίσης όποιος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μόνος του μπορεί να απευθυνθεί σε εμένα.

Πως ασχοληθήκατε με το σόγκι

Ασχολούμαι με το σόγκι πάνω από 5 χρόνια. Ξεκίνησα να παίζω online αφού το ανακάλυψα τυχαία στο internet από τη γνωστή σειρά anime “Naruto”. Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ εντατικά με το σκάκι αλλά το σόγκι μου κίνησε το ενδιαφέρον και γρήγορα κατάλαβα πόσο πιο συναρπαστικό είναι. Εκείνη την περίοδο η προσπάθεια διάδοσης του σόγκι σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη είχε μόλις αρχίσει να πιάνει τόπο (λόγω του επιτυχημένου καναλιού στο youtube με το όνομα “Hidetchi” που σας είπα παραπάνω). Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια σχηματίστηκε μια παγκόσμια κοινότητα σόγκι, μεταφράστηκαν βιβλία στα αγγλικά και έτσι είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ περαιτέρω. Το 2011 με προσκάλεσαν στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Σόγκι το οποίο έγινε για πρώτη φορά εκτός Ιαπωνίας, στη Γαλλία. Μέσα στα 5 αυτά χρόνια έχω κάνει σημαντική διατριβή πάνω στο σόγκι τόσο ως παιχνίδι όσο ως παράδοση και είναι χαρά μου να παρέχω πληροφορίες με οποιοδήποτε τρόπο (σεμινάρια, δωρεάν μαθήματα) που δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο, σε άτομα που ενδιαφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Στέφανο Μανδαλά στο email: [email protected]

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,784FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα