Σεπτέμβριος 1926: Ιαπωνικά καταδρομικά στο Φάληρο

 

Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου του 1926 στον Φαληρικό Όρμο αντήχησαν κανονιοβολισμοί.  Ήταν η στιγμή που έμπαιναν στο λιμάνι δύο καταδρομικά του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού αποδίδοντας τιμές στην ελληνική σημαία. Τα καταδρομικά «Ιζούμο» (出雲) και «Γιάκουμο» (八雲) είχαν αποπλεύσει τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου από την Ιαπωνία με 300 ναυτικούς δοκίμους που έκαναν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Στην Ελλάδα κατέπλευσαν από την Κωνσταντινούπολη ενώ προηγουμένως είχαν αγκυροβολήσει στα λιμάνια Σαγκάης, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης, Κολόμπο, Άντεν και Πορτ Σάιντ. Πριν μετατραπούν σε εκπαιδευτικά πλοία, τα δύο καταδρομικά είχαν λάβει μέρος στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο (1904-1905).

Εϊσούκε Γιαμαμότο

Διοικητής της εκπαιδευτικής μοίρας ήταν ο αντιναύαρχος Εϊσούκε Γιαμαμότο (山本英輔, 1876-1962) ενώ επέβαιναν και δύο πρίγκηπες, ο Φουσίμι Χιρογιόσι (伏見宮博義王, 1897-1938) και ο Κουνί Ασαάκιρα (久邇宮 朝融王, 1901-1959) οι οποίοι ήταν αξιωματικοί του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού.

Oι πρίγκηπες Φουσίμι Χιρογιόσι και Κουνί Ασαάκιρα

Ο Γιαμαμότο με τους πρίγκηπες και τον επιτελάρχη έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη (1855-1935), τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη (1879-1936) – ο οποίος κατείχε προσωρινά και τη θέση του Υπουργού των Ναυτικών – και τον υπουργό Εξωτερικών Περικλή Αργυρόπουλο (1881-1966). Οι Ιάπωνες ναυτικοί δόκιμοι ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και σε άλλα αξιοθέατα.

Ο Ιάπωνας αντιναύαρχος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τη συγκίνησή του να του δοθεί η ευκαιρία να διέλθη από το μέρος όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Κονδύλης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ιαπωνικής αποστολής στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στο οποίο παρακάθησε το Υπουργικό Συμβούλιο, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ο Δήμαρχος της Αθήνας Σπυρίδων Πάτσης και ανώτεροι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών. Την επομένη δόθηκε χορός στην Ιαπωνική Πρεσβεία.

Τα ιαπωνικά καταδρομικά απέπλευσαν από τον Φαληρικό Όρμο στις 19 Σεπτεμβρίου για την Νάπολη της Ιταλίας.

Δημοσιεύματα σε εφημερίδες, 16 Σεπτεμβρίου 1926

Αρχείο GreeceJapan.com

Τα πλοία

To Γιάκουμο σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αυστραλία το 1928. Φωτογράφος: Allan C. Green (State Library of Victoria)
To Ιζούμο στο λιμάνι της Σαγκάης το 1932. Επιχρωματισμένη φωτογραφία (wikipedia)

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ