Σειρά μαθημάτων «Η νέα ιαπωνική ξυλογραφία» (Σιν Χάνγκα)

Η Εταιρεία των Φίλων του Λαού – Λαϊκό Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστά τον Μάρτιο λόγω των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τα μαθήματα 10 και 24 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ξεκινάει την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου η νέα σειρά μαθημάτων του Ιαπωνολόγου και Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Λ. Παπαλεξανδρόπουλου, με τίτλο «Η νέα ιαπωνική ξυλογραφία» (Σιν Χάνγκα).

Σιν Χάνγκα (νέες ξυλογραφίες) ονομάζεται μια σχολή που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα. Με εκπροσώπους όπως ο Γιοσίντα Χιρόσι, ο Καουάσε Χασούι κ.α., ζήτησε να ανανεώσει την παραδοσιακή τέχνη των ουκιγιόε με διάφορους τρόπους. Αποτελεί στην ιαπωνική ξυλογραφία το αντίστοιχο της σχολής Νιχόνγκα, που από την εποχή Μέιτζι θέλησε να ανανεώσει την παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική μέσα από ένα συνδυασμό της με διάφορα δυτικά ρεύματα. Γι αυτό εξάλλου πολλοί ξυλογράφοι αυτής της σχολής ήταν ταυτόχρονα και ζωγράφοι Νιχόνγκα και αντιστρόφως.

Ο κ. Παπαλεξανδρόπουλος τιμήθηκε πρόσφατα από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσών και Αργυρών Αχτίνων με Ροζέτα σε αναγνώριση της συνολικής συνεισφοράς του στην εξέλιξη της έρευνας και της μελέτης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, καθώς και στην προώθηση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη 7-9 μ.μ.

Το Πρόγραμμα 

25 Φεβρουαρίου Χασιγκούτσι Γκογιό
10 Μαρτίου Ιτό Σινσούι
24 Μαρτίου Καουάσε Χασούι
7 Απριλίου  Γιοσίντα Χιρόσι
5 Μαίου Κοτόντο Τορίι κ.α.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Όσοι θέλουν να πάρουν αποδεικτικό παρακολούθησης πρέπει να απευθυνθούν στην Εταιρεία για εγγραφή.

Εταιρεία των Φίλων του Λαού – Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών.
Ευριπίδου 12, 4ος όροφος, Αθήνα.
Πληροφορίες: 210 3216626 – 210 3210295
Καθημερινά (εκτός Σαββάτου) από 15.30-19.00.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ