“Woodscapes /Erieta Attali on Kengo Kuma”: Έκθεση φωτογραφίας της Εριέτας Αττάλη

Η έκθεση παρατείνεται μέχρι την άνοιξη του 2024

Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2023

Νέα περιοδική φωτογραφική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης και πολυβραβευμένης Ελληνοϊσραηλινής φωτογράφου αρχιτεκτονικής και τοπίου Εριέτας Αττάλη (Erieta Attali), με τίτλο: WOODSCAPES / ERIETA ATTALI ON KENGO KUMA, θα παρουσιάζεται από τη 16η Ιουνίου 2023 στους χώρους του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

Σιδηροδρομικός σταθμός Takanawa Gateway, Τόκιο, Ιαπωνία (© Attali)

Μετά την πολύ επιτυχημένη φωτογραφική έκθεση με τίτλο: Limina, το καλοκαίρι του 2021, η Αττάλη επανέρχεται στο Β.Χ.Μ με μια άλλη έκθεση, η οποία εστιάζει στα ξύλινα αρχιτεκτονικά έργα του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kένγκο Κούμα, που βρίσκονται από τα πιο απόμακρα σημεία της Ιαπωνίας μέχρι το κέντρο της πόλης του Παρισιού.

Τα φωτογραφικά πρότζεκτ της Εριέτα Αττάλη, αναπτύσσονται με πλήθος εικόνων και πολυετή -συχνά- αφοσίωση στο ίδιο θέμα. Ωστόσο, αυτή η δεύτερη έκθεσή της στο ίδιο Μουσείο, μέσα από μια επιλογή δεκαπέντε φωτογραφιών, αποτελεί απόσταγμα του ουσιαστικού προσωπικού της διαλόγου με την αρχιτεκτονική.

Γέφυρα στην πόλη Μιναμινσαρίκου, Ιαπωνία (© Attali)

Πρόκειται για πολυεπίπεδες εικόνες, με χωρικές και νοητικές προεκτάσεις, που αποτυπώνουν συνοπτικά και συγκεφαλαιωτικά όλη την ουσία της δικής της προσέγγισης στην αρχιτεκτονική φωτογραφία ως μία σειρά από διαρκώς μεταβαλλόμενες οπτικές γωνίες και εμπειρίες.

Σε αντίθεση με την εμπορική φωτογραφία, η οποία αποτυπώνει σχεδιασμένα αντικείμενα προς κατανάλωση στο πλαίσιο ενός διαρκούς ανταγωνισμού και, ως εκ τούτου, παράγεται-διανέμεται υπό τη σκιά μίας νοητής ημερομηνίας λήξης, η τέχνη της Αττάλη γεννιέται μέσα από το σύνολο του έργου ενός και μόνο σχεδιαστή, επιχειρώντας πάντα να προσεγγίσει την ατμόσφαιρα, την ουσία και την ανασχηματιζόμενη από έργο σε έργο κεντρική ιδέα της σύλληψης.

Kένγκο Κούμα, γυάλινο εστιατόριο στην πόλη Γιαμαγκούτσι, Ιαπωνία (© Attali)

Σε ένα διάστημα που ξεπερνά το ένα τέταρτο του αιώνα, ανάμεσα στις ελάχιστες σχέσεις που διαμόρφωσε η φωτογράφος Αττάλη, καμία δεν ήταν πιο αμοιβαία από αυτή με τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, καθώς η συγχώνευση του σχεδιασμένου χώρου και του περιβάλλοντος είναι κοινός στόχος αρχιτέκτονα και φωτογράφου.

Συνδυάζοντας το μηχανικό και κατασκευαστικό άθλο των αδιάκοπων, τεράστιων γυάλινων επιφανειών με καινοτόμες ερμηνείες της παραδοσιακής ιαπωνικής ξύλινης αρχιτεκτονικής, ο Κένγκο Κούμα συνθέτει χώρους που αναφέρονται τόσο οπτικά όσο και βιωματικά στις μεταβαλλόμενες αξίες του φυσικού περιβάλλοντος. Τα έργα του πάλλονται σε έναν σχεδόν υπερφυσικό συντονισμό με τη φωτογραφική πρακτική της Αττάλη. Μέσα από τους γυάλινους φακούς των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών της, αναζητά και αποτυπώνει τη διαπερατότητα του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, συγχωνεύοντας τις σκληρές και αντανακλαστικές επιφάνειες σε πολυεπίπεδες εικόνες γεμάτες από την ατμόσφαιρα της καθαυτής ουσίας της αρχιτεκτονικής τέχνης του Kούμα.

Φοιτητική Εστία Grand Morillon, Γενεύη, Ελβετία (© Attali)

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αττάλη αναγνωρίζει την πρώτη της συνάντηση με την αρχιτεκτονική του Kούμα, στο γύρισμα της χιλιετίας, ως την κομβική στιγμή των δύο δημιουργών. Κατά ειρωνεία της τύχης, η πρώτη της επαφή με το έργο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα ήταν μέσα από την οπτική ενός άλλου φωτογράφου: μιας δημοσιευμένης φωτογραφίας του -πλέον πολυδημοσιευμένου- πρώιμου έργου του, Water/Glass House, στο Aτάμι της Ιαπωνίας. Σε αυτό το κτήριο η αδιαφάνεια και η αμφιταλαντευόμενη διαφάνεια αποτελούν τα πραγματικά δομικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής. Η διαδικασία καταγραφής αυτών των άυλων στοιχείων μεταμόρφωσε τη φωτογραφική τέχνη και το αισθητικό κριτήριο της Αττάλη.

Συνεπαρμένη από την αίσθηση πως στο έργο του Kούμα είχε βρει το σύγχρονο αρχιτεκτονικό ισοδύναμο της σχέσης μεταξύ περιβάλλοντος και κτηρίου, τοπίου και αρχιτεκτονικής (μίας σχέσης που -επί χρόνια- εξερευνούσε φωτογραφίζοντας αρχαιολογικούς χώρους), η Αττάλη βίωσε το έργο του Kούμα ως σημείο καμπής, εστιάζοντας πλέον τον φακό της στην εισαγωγή του νέου σε αρχαία και άχρονα περιβάλλοντα. Όπως αφηγείται σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη με τον ιστορικό/κριτικό Ariel Genandt, η συνάντηση ήταν μεταμορφωτική: «Αυτό που με γοήτευσε στο Water/Glass House ήταν ότι το κτήριο βιώνεται σαν μία ατμοσφαιρική συνθήκη: όταν είσαι μέσα σε αυτό, αισθάνεσαι μέρος του τοπίου… Η συνάντησή μου με το σπίτι … με βοήθησε να αποκρυσταλλώσω μια συγκεκριμένη φωτογραφική αντίληψη, όπου η αρχιτεκτονική και το τοπίο αποτελούν ένα αδιάσπαστο συνεχές».

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα: 08:00-20:00
Τρίτη: 13:00-20:00
Τετάρτη-Κυριακή: 08:00-20:00

Γενική είσοδος
4 ευρώ (από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) &
8 ευρώ (από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου)

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ