Ταξίδι σε έναν ξεχωριστό πολιτισμό -Οι εμπειρίες του Αλέξανδρου Ζιού από τη συμμετοχή του στο MIRAI 2019

Το περασμένο Δεκέμβριο είχα την μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα MIRAI της Ιαπωνικής Κυβέρνησης. Το ΜIRAI είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων διάρκειας περίπου 10 ημερών το οποίο λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία. Στόχος του είναι να προάγει το διάλογο, να ενισχύσει την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, και να δομήσει ένα ισχυρό δίκτυο μελλοντικών ηγετών προερχόμενων από την Ιαπωνία και από όλο τον κόσμο. Η πίστη του προγράμματος στη νέα γενιά υποδηλώνεται και από τη χρήση της λέξης  «MIRAI» ως τίτλο του προγράμματος, η οποία στα Ιαπωνικά σημαίνει μέλλον.

Η εμπειρία μου από την πρώτη μέρα έως την τελευταία ήταν ανεπανάληπτη. Το ταξίδι είναι μακρύ, αλλά μόλις φτάσεις ανταμείβεσαι πλήρως, καθώς έρχεσαι σε επαφή με ένα ξεχωριστό πολιτισμό. Την πρώτη μέρα άφιξης μου στο Τόκιο γνώρισα τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής τα οποία ήταν νεαρά άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Από την συζήτηση μαζί τους διαπίστωσα χαρακτηριστικά όπως φιλοδοξία, ωριμότητα και πάθος για το αντικείμενο ενασχόλησης τους. Το υπόβαθρο των περισσότερων ατόμων ήταν στα οικονομικά και την επιχειρηματικότητα, και κατά συνέπεια, το πρόγραμμα είχε προσαρμοστεί αναλόγως. Το MIRAI διακρίνεται σε αποστολές η κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει νέους από συγκεκριμένα υπόβαθρα.

Αφετηρία του προγράμματος ήταν η επίσκεψή μας στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου παρακολουθήσαμε ομιλίες, κάναμε αυτοπαρουσιάσεις και εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για το MIRAI. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας ακολουθούσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε και ελεύθερο χρόνο αργά το απόγευμα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που διέκρινα στους Ιάπωνες ήταν η εντυπωσιακή οργάνωση τους. Δεν αποκλίναμε σχεδόν καθόλου από το ημερήσιο πρόγραμμα, και μια μέρα που αργήσαμε είκοσι λεπτά να φτάσουμε στο προορισμό μας, επειδή υπήρχε κίνηση, μας ζήτησαν αμέτρητες φορές συγγνώμη. Η οργάνωση και η καθαριότητα ήταν εμφανείς σε όλες τις όψεις της κοινωνίας και δεν χρειαζόσουν πάρα μια βόλτα για να τις διαπιστώσεις. Μπαίνοντας στα μαγαζιά έβλεπες ευπροσήγορους ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν, με σκοπό να μείνεις πλήρως ικανοποιημένος.

Κατά την παραμονή μας στο Τόκιο επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο Sophia και μάθαμε πως είναι να φοιτάς σε ένα Ιαπωνικό πανεπιστήμιο. Η μέρα μας περιλάμβανε διαλέξεις, ξεναγήσεις, διαδραστικά σεμινάρια και γεύματα με Ιάπωνες φοιτητές. Από τις συζητήσεις με τους φοιτητές αντιλήφθηκα τα πολλά κοινά στοιχεία που μας ενώνουν.

Επόμενοι προορισμοί οι επιχειρήσεις NEC, ΤΟΤΟ, και το χρηματιστήριο του Τόκιο. Αυτή τη φορά ήρθαμε σε επαφή με την τεχνολογική καινοτομία της Ιαπωνίας, η οποία προκαλεί δέος. Το Τόκιο είναι μια πόλη που συνδυάζει αρμονικά τεχνολογία και παράδοση. Στο χρηματιστήριο πέρα από τη ξενάγηση, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την τελετή εισαγωγής στο χρηματιστήριο μιας νέας εταιρείας.

Μεταξύ των επισκέψεων γευματίζαμε σε παραδοσιακά Ιαπωνικά εστιατόρια, και με αυτόν τον τρόπο, γνωρίσαμε τον απαράμιλλο γευστικό πλούτο των Ιαπωνικών εδεσμάτων, τα οποία είναι ξεχωριστά τόσο οπτικά όσο και γευστικά.

Στο Τόκιο περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού μας, και ως εκ τούτου, το εξερευνήσαμε ενδελεχώς τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος όσο και στον ελεύθερο χρόνο μας. Είναι μια πόλη με αμέτρητες επιλογές δραστηριοτήτων και αξιοθέατων στην οποία ο επισκέπτης οφείλει  να αφιερώσει αρκετές μέρες για να την απολαύσει.

Επόμενος προορισμός της αποστολής μας ήταν η Χιροσίμα, η οποία βρίσκεται πάνω από 800 χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο. Για να φτάσουμε εκεί χρησιμοποιήσαμε ένα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας των Ιαπωνικών Σιδηροδρόμων, δείγμα της υψηλής τεχνολογίας της χώρας, και φτάσαμε στον προορισμό μας σε μόλις τέσσερις ώρες, απολαμβάνοντας παράλληλα τις φυσικές ομορφιές της χώρας, όπως το όρος Φούτζι. H μέρα στη Χιροσίμα ήταν από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες για μένα, καθώς τόσο οι εικόνες στο μουσείο όσο και οι περιγραφές μιας από τις επιζήσασες της τραγωδίας έχουν εντυπωθεί βαθιά στη μνήμη μου. Βέβαια, βλέποντας κάποιος τη σημερινή όψη της πόλης των δυο εκατομμυρίων κάτοικων δυσκολεύεται να πιστέψει ότι εκεί συνέβη μια τέτοιου σκέλους καταστροφή. 

Φεύγοντας από τη Χιροσίμα, κατευθυνθήκαμε προς το νησί Ετατζίμα, όπου χωριστήκαμε σε ομάδες των τεσσάρων και μείναμε με οικογένειες ντόπιων για δυο μέρες. Η οικογένεια της ομάδας μου ήταν ένα ζευγάρι πολύ φιλόξενων συνταξιούχων που φρόντισε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Μάλιστα, όταν γνωριστήκαμε μας είπαν ότι μπορούμε να τους φωνάζουμε «μαμά» και «μπαμπά», επειδή μας έβλεπαν σαν τα παιδιά τους.

Κατά την διάρκεια των δύο ημερών, μάθαμε να φτιάχνουμε τοπικές συνταγές, κάναμε κανόε καγιάκ το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο νησί, στολίσαμε χριστουγεννιάτικο δέντρο, βοηθήσαμε σε διάφορες εργασίες, μάθαμε να γράφουμε το όνομα μας στα Ιαπωνικά, και περάσαμε ατελείωτες ώρες συζητήσεων και γέλιου. Προσωπικά ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες του ταξιδιού, επειδή δέθηκα με τα άτομα και βίωσα μια εμπειρία που λίγοι ταξιδιώτες βιώνουν όταν επισκέπτονται μια χώρα.

Εν ολίγοις, η συμμετοχή μου στο MIRAI αποτελεί μια εμπειρία ζωής για εμένα, και παροτρύνω όποιον τον ενδιαφέρει το πρόγραμμα να το αναζητήσει περαιτέρω. Επιπλέον, οι Ολυμπιακοί αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο αποτελούν μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι, καθώς μπορούν να συνδυάσουν την παρακολούθηση των αγώνων με την εξερεύνηση της πόλης. Τέλος, πιστεύω πως μια στενότερη συνεργασία της Ελλάδας με μια χώρα όπως η Ιαπωνία που πρωτοπορεί σε πολλούς τομείς θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμη.

Αλέξανδρος Ζιού


Το MIRAI είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από την Ιαπωνία και την Ευρώπη, μικρής διάρκειας, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Έχει ως στόχο να προάγει την αμοιβαία κατανόηση, να διευρύνει τη διεθνή αντίληψη σε θέματα της Ιαπωνίας σχετικά με οικονομία, κοινωνία, ιστορία, κουλτούρα, πολίτευμα και εξωτερική πολιτική, και να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τα θέλγητρα της Ιαπωνίας μέσω κοινωνικών δικτύων, κ.α.
Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων γίνεται υπό την εποπτεία της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα. Μπορείτε να δείτε την προκήρυξη του MIRAI 2019 στη σελίδα της Πρεσβείας.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ