Το προφίλ του εξερχόμενου ιαπωνικού τουρισμού

Μπορεί τελευταία να υπάρχει μια αύξηση των τουριστικών αφίξεων από την Ιαπωνία, εντούτοις ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα παραμένει μικρός.

Συγκρινόμενος δε με τον αριθμό των αφίξεων στη γειτονική Τουρκία και Αίγυπτο, μας οδηγεί σε απογοητευτικά συμπεράσματα. Μάλιστα, πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας δήλωσε ότι η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των Ιαπώνων τουριστών, από τις 170.000 που ήταν το 2014 στις 400.000. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι Ιάπωνες τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2013 ήταν μόλις 27.870.

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών της Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Τόκιο επικεντρώνει το πρόβλημα σε δύο καθοριστικούς παράγοντες: Την έλλειψη απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης και την έλλειψη προγραμμάτων προώθησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ώστε να καθιερωθεί στην συνείδηση του Ιάπωνα πολίτη ως εξαιρετικός τουριστικός προορισμός.
Σε έρευνα του με θέμα τα «Χαρακτηριστικά του εξερχόμενου ιαπωνικού τουρισμού» παραθέτει πληροφορίες και στοιχεία που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε όσους δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την νοοτροπία των Ιαπώνων τουριστών (οι οποίοι σημειωτέον θεωρούνται ως οι πιο ευγενικοί, ήσυχοι, καθαροί και οι λιγότερο παραπονιάρηδες τουρίστες).

Δημογραφικές τάσεις
Πληθυσμός: 127.2 εκ.
Προσδώκιμο ζωής: Άνδρες – 78 έτη; Γυναίκες – 84 έτη (το υψηλότερο στον κόσμο)
Ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65+ 17.9%. Θα ξεπεράσει σύντομα την αναλογία 1:4 έως το 2015. Η γήρανση του πληθυσμού συνοδεύεται από αλλαγές του τρόπου ζωής, καθώς υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για ταξίδια. Ο τουρισμός θεωρείται ολοένα και περισσότερο μέρος μίας ισορροπημένης ζωής.
Η Ιαπωνία παραμένει μία πολύ πλούσια χώρα, καθώς είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με θετικές προοπτικές και πολύ υψηλά ποσοστά αποταμίευσης των κατοίκων της.

Επί μέρους χαρακτηριστικά

Σκοπός ταξιδιού
Τουρισμός: 66.5%
Επαγγελματικοί λόγοι: 11.6%
Οικογένεια / Φίλοι: 5.7%

Αναλογία ανδρών / γυναικών:
Άνδρες: 55.2% (9.12 εκ.)
Γυναίκες: 44.8% (7.40 εκ.)

Κυριώτερες υποομάδες:
Γυναίκες 20-30: 2.10 εκ.
Άνδρες 30-40: 2.04 εκ.

Τρόπος ταξιδιού:
Αγορά πακέτου:  48.2%
Κανονίζουν μόνοι: 37.1% (με αυξητική τάση)
Ομαδικό ταξίδι: 6.2%

Η αγορά τουριστικών πακέτων παραμένει ο προσφιλέστερος τρόπος εξερχόμενου τουρισμού, με 48,2% επί του συνόλου. Ωστόσο, σημειώνεται αύξηση στο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν να κανονίσουν μόνοι το ταξίδι τους, οι οποίοι αποτελούν το 37,1% του συνόλου. Αυτό το τμήμα της αγοράς παρουσιάζει αυξητική τάση.

Τουριστική δαπάνη
Η μέση διάρκεια των ταξιδιών ήταν το 2013 6,1 διανυκτερεύσεις.
Το μέσο κόστος ταξιδιού ανήλθε σε €1.918 ή €314 ανά διανυκτέρευση.

Λοιπά χαρακτηριστικά

  • Παρατηρείται άνοδος της τάσης για «φθηνά, κοντινά και σύντομα ταξίδια», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ταξιδιών προς ασιατικούς προορισμούς.
  • Αυξάνεται ταχέως το ποσοστό των Ιαπώνων τουριστών ηλικίας άνω των 60 ετών. Από το 2006 έως το 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε από 1.540.000 σε 2.500.000 άτομα ετησίως.
  • Οι κύριες ηλικιακές ομάδες είνια 35-44 και 50-59.
  • Οι άνδρες ταξιδεύουν περισσότερο από τις γυναίκες. Το 2013 9,5 εκ. άνδρες και 8,2 εκ. γυναίκες ταξίδευσαν στο εξωτερικό.
  • Η μέση διάρκεια ταξιδιού ήταν 7-8 ημέρες.
  • Οι Ιάπωνες αγαπούν το καλό φαγητό. Το 53% του συνόλου αναμένει ότι θα βρει θεσπέσιες γεύσεις
  • Πέραν του φαγητού, ψηλά στις προσδοκίες είναι οι εντυπωσιακές εμπειρίες, χρόνος ξεκούρασης και η ανάρρωση από την καθημερινότητα
  • Οι Ιάπωνες τείνουν να ταξιδεύουν με την οικογένειά τους (32%), με φίλους (25%), ως ζευγάρι (20%), κατά μόνας (12%) ή με συνάδελφο (7%).
  • Ανησυχούν για την άνεση που θα βρούν, την γλώσσα, την τρομοκρατία και τις μολύνσεις.
  • Κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγουν προορισμό είναι η οικονομική τους κατάσταση, πόσο δημοφιλής είναι ο προορισμός, πόσο εξωτικός ή σπάνιος.
  • Είναι συχνή η προσφυγή για συλλογή πληροφοριών στο διαδίκτυο, ενώ συνηθίζεται, επίσης, μετά το ταξίδι να κάνουν σχόλια ή διορθώσεις σε ηλεκτρονικές αναρτήσεις.

Ιδιοσυγκρασία Ιάπωνα τουρίστα

Ο Ιάπωνας τουρίστας δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για διακοπές στον ήλιο και την θάλασσα. Αντιθέτως, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποφεύγει συστηματικά την έκθεση στον ήλιο.
Είναι ολοένα και περισσότερο απαιτητικός, καλλιεργημένος και ανεξάρτητος. Αυτό αυξάνει τον αριθμό εκείνων που αναλαμβάνουν μόνοι τους τον σχεδιασμό του ταξιδιού τους, επιδιώκουν μεγαλύτερη αξία για το ποσό που θα δαπανήσουν καθώς και να έχουν πιο έντονες εμπειρίες.Αναζητά περισσότερες ευκαιρίες για να παρατηρήσει την τοπική κουλτούρα, ιστορία και καθημερινή ζωή.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσει ο πάροχος των τουριστικών υπηρεσιών να κατανοήσει την ιαπωνική νοοτροπία. Οι Ιάπωνες δίνουν έμφαση στην ποιότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιμονή, την αξία των υπηρεσιών και την μακροχρόνια τήρηση των υπεσχημένων. Κατά συνέπεια, εκτιμά την επί πλέον προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και προσδοκίες του.

Παράγοντες που έχουν σημασία

Πληροφόρηση: Η παροχή πληροφοριών στην ιαπωνική γλώσσα ενδείκνυται, είτε πρόκειται για διαφημιστικά φυλλάδια, τουριστικούς οδηγούς, ταξιδιωτικές πληροφορίες, κ.λ.π. Εκτιμάται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πληροφόρησης είναι μέσω του διαδικτύου.

Ποιοτικά προϊόντα: Ο Ιάπωνας τουρίστας ξοδεύει συνήθως αρκετά χρήματα, ωστόσο απαιτεί πάντοτε τα προϊόντα που αγοράζει να έχουν υψηλή αξία (value-for-money).

Ποιοτικές υπηρεσίες: Οι Ιάπωνες είναι συνηθισμένοι σε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η ταχύτητα, ευγένεια και σκέψη στον πελάτη αποτελεί τον κανόνα στην Ιαπωνία, οπότε ανάλογες είναι οι προσδοκίες στο εξωτερικό.

Διάδοση εντυπώσεων: Οι Ιάπωνες είναι πολύ συντηρητικοί στον τρόπο που μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές. Αυτό οφείλεται συνήθως στο αίσθημα ντροπής που τους προκαλείται και την ανασφάλεια που μπορεί να τους διακρίνει κατά την επικοινωνία των συναισθημάτων τους. Ωστόσο, εν πάση περιπτώσει όταν επιστρέψουν στην Ιαπωνία θα μεταφέρουν σίγουρα τις εντυπώσεις τους προκαλώντας πολύ θετική ή αναλόγως αρνητική φήμη για μία τουριστική αγορά.

Προσοχή στην λεπτομέρεια: Οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια.

Ασφάλεια: Οι Ιάπωνες επισκέπτες είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα ασφαλείας.

Ετήσια εξέλιξη

Ο εξερχόμενος ιαπωνικός τουρισμός ανήλθε σε 17,5 εκ. άτομα το 2013, μειωμένος κατά 5,5% έναντι του 2012. Κατά την περίοδο 2000-2013, το 2009 υπήρξε έτος μεγάλης κάμψης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Ιαπώνων που ταξίδευσαν στο εξωτερικό, γεγονός που επηρέασε πτωτικά τις περισσότερες τουριστικές αγορές. Από το 2010, όμως, ο εξερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε. Το 2012 18,5 εκ. Ιάπωνες ταξίδευσαν στο εξωτερικό, αριθμός ρεκόρ.

Εξερχόμενος τουρισμός:
Ασία 43.1%
ΗΠΑ 8.9%
Καναδάς 3.0%
Χαβάη και Ειρηνικός 16.7%
Ωκεανία 5.5%
Ευρώπη 17.6%
Λοιποί προορισμοί 5.1%

Εξερχόμενος ιαπωνικός τουρισμός προς την Ευρώπη

Κυριώτερος προορισμός είναι η Ιταλία (περ. 1,4 εκ. τουρίστες) ακολουθούμενη από την Γαλλία (1,1 εκ.), την Γερμανία (712 χιλ.), την Ισπανία (683 χιλ.), την Ελβετία (287 χιλ.),  την Αυστρία (259 χιλ.), το Βέλγιο (218 χιλ.), την Κροατία (160 χιλ.) και την Τσεχία (138 χιλ.).

Ωστόσο, δεν υπάρχει ίδια διαχρονική τάση για όλες τις χώρες. Η Ιταλία, η Γαλλία και ιδίως η Ελβετία κινούνται πτωτικά τα τελευταία χρόνια. Η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Τσεχία βελτιώνουν τα μεγέθη τους. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η Κροατία. Η Κροατία σε μία δεκαετία δεκαπλασίασε τον αριθμό Ιαπώνων που την επισκέπτονται. Αν και δεν έχει απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση, ακολουθεί μία συνεπή πολιτική τουριστικής προώθησης με συνεχή παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις και παράλληλες δράσεις.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,805FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα