Παίζοντας Go, Shogi, Mahjong, Hanafuda και Sudoku

Η Ιαπωνία έχει μια μακρά παράδοση στα παιχνίδια κάποια από τα οποία αν και έχουν τις ρίζες τους αιώνες πριν, παίζονται μέχρι και σήμερα. Στο άρθρο αυτό δίνεται μια λίστα με κάποια από τα πιο κλασσικά παιχνίδια καθώς και ενδεικτικές ιστοσελίδες ή εφαρμογές στις οποίες μπορείτε να τα παίξετε.

Gο (囲碁)

Go

Ένα πραγματικά αρχαίο και αρκετά πολύπλοκο παιχνίδι το οποίο πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν και είναι από τα παλαιότερα παιχνίδια που έχει διατηρήσει ακέραια τη μορφή του μέχρι και σήμερα. Η πρώτη ιστορική αναφορά στο Go έγινε το 548 π.Χ. στην Κίνα. Το Go αποτελούσε μία από τις 4 αρχές που έπρεπε να κατέχει ένας λόγιος στην Κίνα μαζί με την καλλιγραφία, τη ζωγραφική και το παίξιμο του λαούτου γι’αυτό και παρέμεινε πολύ δημοφιλές.
Υπάρχουν διάφορες φήμες για την προέλευση του παιχνιδιού, όπως το ότι το Go χρησιμοποιούταν στη αρχή από αστρολόγους για να λένε το μέλλον ή ότι ήταν ο πρόδρομος του άβακα.
Το Go έφτασε στην Ιαπωνία μέσω του εμπορίου περίπου το 1000 μ.Χ. αλλά έγινε πολύ δημοφιλές το 1600 μ.Χ. όπου και ιδρύθηκαν οι τέσσερις σχολές του Go.

Μπορείτε να παίξετε Go online εδώ (περιλαμβάνει και οδηγό εκμάθησης) ή σε Android.

Shogi (将棋)

Shogi

Πρόκειται για τη ιαπωνική έκδοση του σκακιού και το δεύτερο πιο δημοφιλές παιχνίδι στρατηγικής μετά το Go. Μια πολύ βασική διαφορά από το κλασσικό σκάκι, πέρα από τις διαφορετικές θέσεις, αριθμό ή κινήσεις των πιονιών είναι ότι όταν κάποιος παίκτης πιάσει ένα πιόνι του αντιπάλου αυτό δεν βγαίνει τελείως από το παιχνίδι αλλά μπορεί να το τοποθετήσει ξανά μέσα στο ταμπλό ως δικό του.
Μια αρχαία έκδοση του shogi φαίνεται να υπήρχε από τον 6 αιώνα μ.Χ. αλλά το παιχνίδι πήρε τη σημερινή του μορφή περίπου τον 16 αιώνα μ.Χ.

Μπορείτε να παίξετε online εδώ, σε Android και iOS.

Riichi Mahjong (麻雀)

Mahjong

Πρόκειται για την ιαπωνική παραλλαγή του παιχνιδιού Mahjong. Το Mahjong είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και τύχης που αποτελείται από 141 πλακίδια με κινέζικα σχέδια και χαρακτήρες. Το παιχνίδι, που προήλθε από την Κίνα, έφτασε στην Ιαπωνία το 1924 μέσω ενός στρατιώτη. Μέσα στα επόμενα χρόνια το παιχνίδι έγινε αρκετά δημοφιλές και κάποιοι κανόνες του απλοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, προστέθηκαν νέοι κανόνες για να αυξήσουν την πολυπλοκότητά του με αποτέλεσμα να προκύψει η Ιαπωνική έκδοση του παιχνιδιού.

Παίξτε Mahjong online εδώ ή σε Android ή iOS.

Hanafuda (花札)

Hanafuda

Το hanafuda (“κάρτες λουλουδιών”) είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι με κάρτες. Τα παιχνίδια με κάρτες έγιναν γνωστά στην Ιαπωνία το 1549 μέσω ενός ευρωπαϊκού ιεραποστολικού πλοίου που μετέφερε μια πορτογαλική τράπουλα. Το 1633, όταν η Ιαπωνία έκλεισε τα σύνορα στους ξένους, η κυβέρνηση απαγόρευσε το τζόγο και κατά συνέπεια τη χρήση ξενόφερτων καρτών. Ήδη όμως η χαρτοπαιξία και ο τζόγος είχαν επικρατήσει για τα καλά στην Ιαπωνία με αποτέλεσμα ο λαός να προσπαθεί να βρει τρόπους να παρακάμψει το νόμο αλλάζοντας τα δυτικά σχέδια σε ιαπωνικά και φτιάχνοντας παραλλαγές. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια τράπουλα που να μην συνδέεται με τον τζόγο και άρα να μην απαγορευτεί από την κυβέρνηση, φτιάχτηκαν κάρτες που είχαν ζωγραφιές αντί για σύμβολα οι οποίες πλέον δεν παρέπεμπαν σε πόντους και χρήματα. Έτσι τον 18 αιώνα φτιάχτηκε η τράπουλα Hanafuda. Μάλιστα, η ίδια η Nintendo (μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών στην Ιαπωνία) ιδρύθηκε με σκοπό να φτιάχνει και να πουλά κάρτες Hanafuda πριν τελικά στραφεί προς τα βιντεοπαιχνίδια.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε Hanafuda (Koi-Koi παραλλαγή) online ή σε Android και σε iOS.
Και αν σας αρέσει η Hanafuda τράπουλα μπορείτε να παίξετε και παραλλαγή της κλασσικής πασιέντζας σε Android.

Sudoku (数独)

Sudoku

Ίσως από τα πιο γνωστά παιχνίδια παγκοσμίως, το όνομα sudoku προήλθε από τη Ιαπωνία και αποτελείται από τους χαρακτήρες Su, που σημαίνει αριθμός, και Doku, που σημαίνει μοναδικός. Το ίδιο το παιχνίδι, όμως, ήρθε από τη Σουηδία και έφτασε στην Ιαπωνία μέσω της Αμερικής όπου ονομαζόταν Number Place. Ένας βασικός λόγος που το παιχνίδι έγινε τόσο δημοφιλές στη Ιαπωνία είναι και η φύση της ιαπωνικής γλώσσας. Λόγω του ότι τα ιαπωνικά είναι συμβολική γλώσσα, η παραγωγή των κλασσικών λεκτικών σταυρόλεξων ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Το Sudoku όμως που ήταν αριθμητικό σταυρόλεξο αποτελούσε μια πολύ καλή εναλλακτική για τα έντυπα μέσα. Μάλιστα η πρώτη εμφάνισή του έγινε το 1984 στο περιοδικό Monthly Nikoli με όνομα Sūji wa dokushin ni kagiru  το οποίο σημαίνει “τα ψηφία εμφανίζονται μόνο μία φορά” αφού πρώτα υπέστη δύο αλλαγές στους κανόνες που διαμόρφωσαν και το σημερινό Sudoku.

Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές για να παίξετε Sodoku. Δίνονται κάποιες ενδεικτικά σε Android και online.

 

Αλεξάνδρα Τσενικλίδου
Αλεξάνδρα Τσενικλίδουhttp://tensaiprojects.weebly.com/
Η Αλεξάνδρα Τσενικλίδου είναι απόφοιτη ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός Η/Υ από το ΕΜΠ και έχει ολοκληρώσει σπουδές στο 3d animation. Ως φοιτήτρια έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικό τεχνολογίας. Ασχολείται τόσο με προγραμματισμό όσο και με γραφικά για την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών και παιχνιδοποιημένων εμπειριών ενώ παράλληλα μελετάει από προσωπικό ενδιαφέρον την ιαπωνική γλώσσα και κουλτούρα συνδυάζοντάς τες πολλές φορές με αυτά που φτιάχνει.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ