Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση στο Τόκιο

日本語

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού έχει καθιερωθεί από το 2017 με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Στην φετινή εκδήλωση εορτασμού που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τόκιο, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Ιάπωνα Ελληνιστή Κόσουκε Φουκούντα με θέμα «Ο Καζαντζάκης και τα ελληνικά: Ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις στην ιαπωνική και ελληνική λογοτεχνία».

Μιλώντας στο GreeceJapan.com, o κ. Φουκούντα είπε για την διάλεξη: «Είναι μεγάλη μου τιμή που ανέλαβα και εφέτος τη θέση του ομιλητή στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας. Θα μιλήσω για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με πολλές φωτογραφίες. Επιπλέον πρόκειται να εξηγήσω τα ιδιώματα και τους βασικούς χαρακτήρες της γλώσσας του και θα συζητήσουμε με το ακροατήριο πώς να μεταφράσουμε στα ιαπωνικά τέτοιους χαρακτήρες που συναντούμε μέσα στα έργα του, ώστε να εκφράσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ατμόσφαιρα και το πνεύμα των έργων. Και να διευρευνήσουμε μήπως έχουμε στην ιαπωνική γλώσσα έναν μοναδικό τρόπο για να το κατορθώσουμε.
Επιπροσθέτως, το έτος 2024 είναι Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας. Δια της μικρής μου παρουσίασης μακάρι να αποκτήσουμε περισσοτέρους αναγνώστες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην Ιαπωνία!»

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με έκθεση καλλιγραφίας με 25 γνωστά αποφθέγματα και ποιήματα ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας, από τη σχολή λατινικής καλλιγραφίας ΜG.

Κόσουκε Φουκούντα
Γεννήθηκε το 1990. Σπούδασε Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας (ιδιαίτερα το Σπινόζα) και Νεοελληνική Λογοτεχνία (ιδιαίτερα τον Καζαντζάκη) στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως επισκέπτης ερευνητής. Είναι ειδικά διορισμένος ερευνητής (πλήρους απασχόλησης) στο Πανεπιστήμιο της Όσακα και δίνει διαλέξεις στον Τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Συνέγραψε στα ελληνικά «ο Καζαντζάκης και η Ελληνικότητα» στο βιβλίο «Νίκος Καζαντζάκης, Η απω-ανατολική ματιά» (επιμέλεια Έλενα Αβραμίδου, Ένεκεν, 2019) και μετέφρασε την «Ασκητική» του Καζαντάκη στα ιαπωνικά (Kyoryoku-sha, 2018).

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, 18:30-20:00
Χώρος: Minato Traditional Culture Exchange Center (1-11-15 Shibaura, Minato-ku)

Πληροφορίες-αιτήσεις συμμετοχής:
Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιαπωνία (gremb.tok@mfa.gr)

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ