Πάφος 2017: Η Ιαπωνία στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 φέρει από την 1η Ιανουαρίου η Πάφος της Κύπρου και στο πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης η Ιαπωνία έχει έντονη παρουσία, μέσω του οργανισμού EU–Japan Fest που ενισχύσει δράσεις ανάμεσα στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης και τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η εναρκτήρια τελετή της ΠΑΦΟΣ 2017 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.
Καθόλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις με 1500 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο.

Εκδηλώσεις με συμμετοχή από Ιαπωνία

Yamato Taiko Drum Ensemble – Chousousha
30 Ιουνίου 2017, 19.00 και 21.00, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου
Τύμπανα, ρυθμός και χρώμα από την Άπω Ανατολή και την παράδοση των σαμουράι, φιλοξενούνται στην Πάφο, καθώς το σχήμα Yamato μεταφέρει τη μαγεία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στην κεντρική πλατεία της πὀλης.
Taiko είναι η ιαπωνική λέξη για το τύμπανο και την αρχαία ιαπωνική τέχνη των κρουστών. Οι τυμπανιστές Yamato είναι οι πιο καταξιωμένοι συνεχιστές της μεγάλης αυτής παράδοσης αλλά η παρουσία τους στην Πάφο θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μουσική παράσταση taiko. Πρόκειται για μια πολύχρωμη μουσική και οπτική performance εκρηκτικής ενέργειας, σωματικής δύναμης, απόλυτου συγχρονισμού, χορού και, πάνω απ’ όλα, κρουστών. Η ομάδα χρησιμοποιεί επί σκηνής δεκάδες παραδοσιακά ιαπωνικά τύμπανα, από τα μικρά uchiwa–daiko που κρατιούνται στο χέρι ως το τεράστιο odaiko, φτιαγμένο από κορμό δέντρου 400 ετών, με διάμετρο πάνω από ένα μέτρο! «Η δύναμη των Yamato», έγραψαν οι Times του Λονδίνου, «ξεσηκώνει τους θεατές οι οποίοι δεν σταματούν να γελούν, να χειροκροτούν και να συμμετέχουν στην παράσταση». Πριν από τη συναυλία, ένα ανοικτό “Fun Workshop” προσκαλεί όσους γοητεύονται από τον ήχο των κρουστών να μυηθούν σε αυτό το μαγευτικό πανδαιμόνιο με τις βαθιές ρίζες στην ιαπωνική παράδοση.

Terue Yamauchi: When Solid begins Turning Fluid
5-29 Απριλίου 2017, Αποθήκες Γεροσκήπου
Η πολύπλευρη έρευνα και ενασχόληση της καλλιτέχνιδος επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Τα δύο αυτά στοιχεία συναντώνται, συλλειτουργούν και παρουσιάζονται σε μια έκθεση η οποία φιλοξενεί επιλογές από video, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες. Κατά την παρουσίαση του έργου της, η Terue Yamauchi θα συνομιλήσει με το κοινό. Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια της Chiaki Kamikawa.

Χορωδιακές Συναντήσεις
23 Ιουνίου 2017, 20.30, Αττικόν
Φωνητικά σύνολα και χορωδίες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό συμμετέχουν σε αυτή τη μουσική συνάντηση χωρών και πολιτισμών. Το Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πάφου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σωτήρη Καραγιώργη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πάφος2017 και του Πολιτιστικού Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει και Χορωδία από την Ιαπωνία, η οποία έχει επιλεγεί μέσω ανοικτής πρόσκλησης και η οποία αναζητεί καινούριους τρόπους έκφρασης μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο Σωτήρης Καραγιώργης.

Διεθνές Φεστιβάλ του σινεμά Animation στην Ύπαιθρο
19-22 Ιουλίου 2017, 08:00-17:00, Μεσαιωνική Αγρέπαυλη / Κούκλια
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου της Κύπρου πραγματοποιείται στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη, σε έναν χώρο που συνδυάζει τον μύθο και την ιστορία με τις εικαστικές τέχνες. Εκτός από τις προβολές επιλεγμένων ταινιών κινουμένων σχεδίων, το Φεστιβάλ φιλοξενεί σημαντικούς δημιουργούς και διοργανώνει εκθέσεις, αφιερώματα, εργαστήρια και προγράμματα για παιδιά. Επιπλέον, σε επιμέλεια Γιώργου Τσαγγάρη, και στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, διοργανώνεται ένα αφιέρωμα στο ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο, με ειδικές προβολές και εργαστήρια καθώς και έκθεση χαρακτικής από την Ιαπωνία με τη συνεργασία του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.

Ευρωπαϊκές Ματιές στην Ιαπωνία – η Ιαπωνία σήμερα
18 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 2017, Παλιά Ηλεκτρική Πάφου
Αρχής γενομένης από το 1999, το πρόγραμμα αυτό προσκαλεί φωτογράφους από δύο Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες στην Ιαπωνία, προκειμένου να καταγράψουν εικόνες από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με θέμα τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Στόχος του εγχειρήματος είναι να δώσει την ευκαιρία στους Ιάπωνες να γνωρίσουν εκ νέου τομείς της καθημερινότητάς τους που τείνουν να ξεχαστούν αλλά και να επιτρέψει σε Ευρωπαίους να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα την Ιαπωνία και την κουλτούρα της. Έτσι, ιδιαίτερες πτυχές της καθημερινής ζωής της Ιαπωνίας καταγράφονται από τον κάθε φωτογράφο, σε έργα που διαφοροποιούνται δραστικά από τα στερεότυπα ή τις συνήθεις εικόνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μέχρι σήμερα, 60 φωτογράφοι έχουν φωτογραφίσει 37 περιοχές της Ιαπωνίας ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται ετησίως, με στόχο τη φωτογράφιση και των 47 επαρχιών της χώρας. Στο τέλος κάθε εγχειρήματος, όλες οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε μουσεία της Ιαπωνίας. Το 2017, στο ίδιο εγχείρημα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, συμμετέχουν ο Ergenc Mehmet Korkmazel και ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης σε καλλιτεχνική επιμέλεια Mikiko Kikuta.

Εθελοντές από την Ιαπωνία
9-24 Σεπτεμβρίου 2017, Πάρκο Γλυπτικής Γεροσκήπου
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί μια γέφυρα που θα επιτρέψει την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς, τις χώρες και τους πολιτισμούς τους. Η δημιουργία δεσμών και η συμβολή του πολιτισμού στην αλληλοκατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελούν τα κίνητρα για την πρόσκληση και φιλοξενία δέκα Νεαρών Εθελοντών από την Ιαπωνία οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε σπίτια αντίστοιχων εθελοντών του Πάφος2017. Οι εθελοντές θα εργαστούν μαζί με τους καλλιτέχνες για τη δημιουργία του 1ου Πάρκου Μύθου και Γλυπτικής στη Γεροσκήπου, με απώτερο στόχο να είναι αυτή η απαρχή μιας μακρόχρονης συνεισφοράς στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάφου μέσω παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο.

Ικεμπάνα
7-8 Οκτωβρίου 2017
Το Ικεμπάνα είναι μια ιαπωνική τέχνη που βασίζεται σε αρχές, νόμους και κανόνες ισορροπίας και αυστηρής συμμετρίας, με συνδυασμό χρωμάτων και υλικών από τη φύση όπως λουλούδια, φυλλώματα, ρίζες, κλαδιά, βότσαλα κ.ά. Οι κατασκευές που δημιουργούνται και προορίζονται για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους δεν γνωρίζουν όρια και συχνά αποτελούν εφήμερα έργα τέχνης μοναδικής ομορφιάς. Μαζί με παρουσιάσεις ανοικτές στο κοινό, εκπαιδευτές Ικεμπάνα από την Ιαπωνία θα πραγματοποιήσουν μαζί με τα μέλη του Συνδέσμου Ικεμπάνα Κύπρου μια σειρά από διευθετήσεις Ικεμπάνα καθώς και μια μεγάλη εφήμερη εγκατάσταση. Η διαδικασία της δημιουργίας θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Oπτικοακουστική τέχνη και Κουλτούρα
31 Οκτωβρίου & 1η Νοεμβρίου 2017, Παλιά Ηλεκτρική Πάφου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελεί μια δυναμική διοργάνωση η οποία περιλαμβάνει διάφορα προγράμματα και λαμβάνει χώρα στη Λεμεσό. Στο πλαίσιο των ανταλλαγών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Πάφος θα φιλοξενήσει ένα διήμερο αφιέρωμα σε βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένες από την καβαφική ποίηση, video art και ντοκιμαντέρ, σε επιμέλεια Ιωακείμ Μυλωνά και Αλεξίας Ρόιτερ. Το αφιέρωμα στοχεύει να παρουσιάσει στο κυπριακό κοινό, έστω και ακροθιγώς, την άγνωστη έως τώρα οπτικοακουστική τέχνη και κουλτούρα της Ιαπωνίας και την πλούσια σχετική της παράδοση.

Η Ιαπωνική Ματιά στην Κύπρο
14-24 Δεκεμβρἰου 2017, 16:0-19 :00, Χάνι του Ιμπραήμ
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και το Σπίτι της Συνεργασίας, μέσω του Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee, προσκαλεί τον Ιάπωνα Masahiro Usami για να φωτογραφίσει την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται εδώ και χρόνια δημιουργώντας μια σημαντική γέφυρα ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις χώρες της Ευρώπης. Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν στην Πάφο (στο Χάνι του Ιμπραήμ) και στη Λευκωσία (στο Σπίτι της Συνεργασίας), χώροι οι οποίοι, ούτως ή άλλως, προορίζονται να κτίσουν γέφυρες ανάμεσα σε εθνότητες, λαούς, κοινότητες αλλά και ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη του πολιτισμού στην υπέρβαση κάθε λογής εμποδίων. H Kaori Otake είναι η επιμελήτρια του έργου.

Musicorba
8 Φεβρουαρίου 2017, 20.30, Παλιά Ηλεκτρική Πάφου
Πρόκειται για ένα μουσικό εγχείρημα από τους πιανίστες Ricardo Vieira από την Πορτογαλία και Tomohiro Hatta από την Ιαπωνία οι οποίοι, μετά την επιτυχημένη πρώτη συνεργασία τους, το 2010, συνεχίζουν να μελετούν και να παρουσιάζουν έργα για τέσσερα χέρια από την κλασική μέχρι τη σύγχρονη μουσική παράδοση καθώς και να ερμηνεύουν έργα από τις δικές τους πατρίδες γεφυρώνοντας και κυριολεκτικά τους πολιτισμούς των χωρών τους.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα