Ομιλία του Ιαπωνολόγου Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου για το Ζεν και τον Νταϊσέτσου Σουζούκι

Στο πρώτο συνέδριο της European Academy of Religion που διοργανώνεται στη Μπολώνια της Ιταλίας μεταξύ 18 και 22 Ιουνίου 2017 θα συμμετάσχει ο Ιαπωνολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος.

Σχετικά με την ανακοίνωσή του με θέμα “Suzuki Daisetsu on Proving the Superiority of Zen”, ο κ. Παπαλεξανδρόπουλος μάς είπε τα εξής: «Ως γνωστόν ο Νταϊσέτσου Σουζούκι υπήρξε ο πρώτος και ο μεγαλύτερος απόστολος του Ζεν στη Δύση. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, μετά από μια περίοδο άκριτου θαυμασμού, το έργο του υφίσταται κριτική, για ποικίλους λόγους, όπως ότι παρουσίασε το Ζεν ως την κύρια σχολή του Ιαπωνικού Βουδισμού ή ως την κύρια θρησκεία της Ιαπωνίας ή, ακόμα, ως την ουσία όλων των θρησκειών κ.λπ. Για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να αποδείξει ότι έτσι συμβαίνει, και για να το αποδείξει χρησιμοποίησε διάφορες στρατηγικές. Στην ανακοίνωσή μου εντοπίζω ακριβώς αυτές τις στρατηγικές όπως π.χ. υποκειμενικό χειρισμό της ιστορίας κ.λπ. και τις περιγράφω».

Νταϊσέτσου Σουζούκι photo: D.T.Suzuki Museum

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ