Οι εντυπώσεις των Ελλήνων δρομέων στο Μαραθώνιο του Τόκιο 2018

Το GreeceJapan.com ήταν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στο Μαραθώνιο του Τόκιο όπου φέτος έτρεξαν τρεις Έλληνες. O Λεωνίδας Αθανασόπουλος, ο Βασίλης Βλαχογιάννης και ο Δημήτρης Χρόνης. Τους συναντήσαμε και ζητήσαμε να μας πουν τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η συμμετοχή μου στο φετινό Μαραθώνιο του Τόκιο ολοκληρώθηκε με άριστες αναμνήσεις, ικανοποιώντας τις προσδοκίες μου. Με τη συμμετοχή στον αγώνα είχα στόχο τη δημιουργία αισθημάτων και εικόνων που θα θυμάμαι για την υπόλοιπη ζωή μου. Επίσης ήθελα και η οικογένειά μου να έχει μία όμορφη ανάμνηση από αυτήν την εμπειρία. Αυτοί οι βασικοί στόχοι καλύφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς το κλίμα του αγώνα, οι διοργανωτές και οι εθελοντές βοήθησαν προς αυτή τη κατεύθυνση με τον καλύτερο τρόπο.

Η διαδρομή του αγώνα επέτρεψε στην οικογένειά μου να με δει εύκολα κατά την διάρκεια της προσπάθειάς μου σε αρκετά σημεία, ενώ παρακολούθησαν την προσπάθεια και των γρήγορων αθλητών με ιδιαίτερη έμφαση στον ενθουσιασμό των Ιαπώνων για το κατόρθωμα του ντόπιου δρομέα με την δεύτερη θέση στον αγώνα και το νέο ιαπωνικό ρεκόρ Μαραθωνίου!

Τεχνικά να πω ότι η διοργάνωση είναι άριστη για το πλήθος δρομέων που καλείται να διαχειριστεί.
Έχω συμμετάσχει ήδη στους Μαραθώνιους Βοστώνης και Σικάγου και πραγματικά η διοργάνωση είναι αντάξια αγώνα της σειράς Abbott Marathon Majors που είμαι στον «δρόμο» για να ολοκληρώσω. Η διαδρομή και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για γρήγορες επιδόσεις και οι θεατές παροτρύνουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέτρο του αγώνα.

Προσωπικά πέτυχα τον στόχο μου να ολοκληρώσω και αυτόν τον αγώνα των Marathon Majors σε χρόνο κάτω από 3 ώρες. Όταν ξεκίνησα πίστευα ότι είναι άνετο να τρέχω τέτοιους χρόνους σε όλους τους αγώνες της σειράς. Αλλά τελικά η συνέχεια σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με τις καθημερινές υποχρεώσεις και τα ταξίδια που αυτό συνεπάγεται για κάποιον που μένει στην Ελλάδα καθιστούν το εγχείρημα αρκετά πολύπλοκο και ως εκ τούτου αξιόλογο για την δική μου λογική. Η επίδοση ήταν 2 ώρες, 55 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και για τις δικές μου συνθήκες αυτή την εποχή είναι αυτή που μπορούσα και είναι ένα επιτυχημένο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μου. Ωστόσο όπως λέω, αυτό που μένει δεν είναι ο χρόνος αλλά η εμπειρία και τα συναισθήματα, που είναι άριστα!

Θα συνεχίσουμε την επίσκεψή μας στην θαυμαστή Ιαπωνία για άλλες 10 ημέρες για να γνωρίσουμε την μοναδική χώρα και τον πολιτισμό της καθώς ο αγώνας ήταν απλά η αφορμή! Ελπίζουμε να επιστρέψουμε το 2020 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είμαι σίγουρος ότι θα είναι απόλυτα επιτυχημένοι.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κάθε Μαραθώνιος έχει το δικό του στυλ, τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα και μια σειρά προκλήσεων. Η μεγαλύτερη δυσκολία στο Μαραθώνιο του Τόκιο είναι να μπορέσεις να συμμετέχεις αφού περισσότερες από 320.000 αιτήσεις γίνονται κάθε χρόνο για 35.000 συμμετοχές.

Πριν 3 χρόνια αποφάσισα να τρέξω τους έξι Major Marathons. Τον Οκτώβριο του 2017 έτρεξα τον 5ο στο Σικάγο και από την στιγμή του τερματισμού ονειρευόμουν την ημέρα που θα έτρεχα στο Μαραθώνιο του Τόκιο. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα με την συμμετοχή μου στον Μαραθώνιο του Τόκιο που ταυτόχρονα συνέπεσε με την ολοκλήρωση των έξι Major Marathons.

Αν και έχω τρέξει σε Μαραθωνίους μεγάλων πόλεων με πολυπληθείς συμμετοχές, όπως αυτοί της Νέας Υόρκης ή του Παρισιού, η εμπειρία μου με τον Μαραθώνιο του Τόκιο ήταν μοναδική. Η μεγάλη αγάπη των Ιαπώνων για το αγώνισμα του Μαραθωνίου, η θετική διάθεση και ο επαγγελματισμός αντικατοπτρίζονται στην οργάνωση και είναι αυτά που τον κάνουν ίσως τον καλύτερο Μαραθώνιο του κόσμου.

Είναι εντυπωσιακή η διάθεση των εθελοντών, που σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της Ιαπωνικής κουλτούρας και του πολιτισμού, και η οργάνωση τους με τα διαφορετικά χρώματα που φορούν. Σταθμοί με ισοτονικό, νερό αλλά και φρούτα, ενεργειακά τζελ, μέχρι και ψυκτικά σπρέι κάνουν την προσπάθεια των δρομέων όσο πιο εύκολη γίνεται. Δεκάδες μπάντες και αξιοθέατα σε όλη τη διαδρομή, που μαζί με τους σχεδόν παντού θεατές σε βοηθούν να κρατήσεις ψηλά το ρυθμό σου παρά την κούραση.

Αναφερόμενος καθαρά στο αγωνιστικό μέρος, εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και η νέα χάραξη της διαδρομής κάνει τον αγώνα αρκετά γρήγορο, τόσο που τελειώνεις και δεν έχεις καταλάβει πότε τελείωσε.

Ο Μαραθώνιος είναι ο πιο δύσκολος αγώνας που οφείλεις να στέκεσαι με σεβασμό μπροστά του, στο Τόκιο τερματίζοντας ένοιωσα την ανάγκη να του υποκλιθώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

Οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες. Ήταν ένας Μαραθώνιος υψηλών προδιαγραφών, σωστά οργανωμένος από την αρχή μέχρι το τέλος. Μεγάλη συμβολή σε αυτό είχε η σωστή τοποθέτηση, η ενημέρωση και η στάση των εθελοντών. Στην Marathon Expo, παρά το μεγάλο πλήθος επισκεπτών, η άψογη καθοδήγηση των εθελοντών βοήθησε στη γρήγορη παραλαβή των προσωπικών στοιχείων από τους αθλητές και τη γενικότερη εξυπηρέτηση στους χώρους της έκθεσης.

Υπήρχε σηματοδότηση, για τον προσδιορισμό της προσωπικής πύλης εισόδου στην start area και γρήγορος έλεγχος της ταυτότητας του αθλητή, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφαλείας παρά την ελάχιστη εμφάνιση οργάνων της τάξης. Σωστή καθοδήγηση προς τα φορτηγά φύλαξης των ρούχων και προς τα προσωπικά start blogs. Ακόμη και στη χρήση των τουαλετών, η εξυπηρέτηση ήταν άψογη. Μεγάλη βοήθεια υπήρχε και στο τέλος του αγώνα για να κατευθυνθεί ο αθλητής προς τις εξόδους της finish area και τους σταθμούς των τρένων.

Η διαδρομή του αγώνα ήταν καταπληκτική. Σχεδόν επίπεδη με ασφαλτοτάπητα καλής ποιότητας. Οι λεωφόροι με το μεγάλο πλάτος τους διευκόλυναν το τρέξιμο των πολλών αθλητών. Κοντινοί ήταν οι σταθμοί τροφοδοσίας και αφυδάτωσης και αρκετοί σταθμοί βοήθειας κάλυπταν τις ανάγκες των αθλητών. Σε αρκετά σημεία υπήρχαν πολλά μουσικά συγκροτήματα. Οι θεατές που κάλυπταν όλο το μήκος της διαδρομής του αγώνα ήταν ενθουσιώδεις και παρότρυναν τις προσπάθειες των αθλητών επιβεβαιώνοντας την αγάπη των Ιαπώνων για το Μαραθώνιο. Παρά του ότι κανένας Μαραθώνιος δεν είναι εύκολος, κατά τη γνώμη μου, τα παραπάνω στοιχεία συντελούν για καλές επιδόσεις.

Ένα άλλο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση ήταν η καθαρή διαδρομή, απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από τα πλαστικά, αφού η πλειοψηφία των αθλητών τα έριχνε στα καλάθια, που βρισκόταν στους σταθμούς. Αλλά και ο καιρός ήταν ιδανικός και βοήθησε. Συννεφιά, χωρίς υγρασία και άνεμο με θερμοκρασία 7-9 βαθμούς C. Στο χώρο του τερματισμού, όμως περίμενα κάτι ιδιαίτερο από τους διοργανωτές, όπως συνθήκες που θα δημιουργούσαν και θα τόνιζαν ένα ξεχωριστό κλίμα αντάξιο του αγώνα.
Σας ευχαριστώ!

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ