Ο Τακάσι Γιοσιμάτσου, τιμώμενος συνθέτης στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια» στο Βόλο

takashi_yoshimatsu

Ο μεγάλος Ιάπωνας συνθέτης Τακάσι Γιοσιμάτσου θα είναι ο τιμώμενος συνθέτης στο φετινό Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ “Ευμέλεια” που διοργανώνεται από τις 15 έως τις 22 Απριλίου 2016 στην Αγριά Βόλου.  Εμπνευσμένοι σολίστ από τη Γαλλία μέχρι την Ιαπωνία θα ερμηνεύσουν έργα του στις δύο συναυλίες προς τιμήν του, στις 21 και 22 Απριλίου 2016.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΤΑΚΑΣΙ ΓΙΟΣΙΜΑΤΣΟΥ “Ο ξεχασιάρης άγγελος”
ΝΤΑΝΙΛΟ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ, Φλάουτο (Ιταλία) / ΠΙΕΡ ΜΠΙΜΠΩ, Κιθάρα (Γαλλία) / ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΦΑΛΑΣΚΑ, Βιολί (Ιταλία) / ΧΙΝΤΕΑΚΙ ΟΣΙΡΟ, Πιάνο (Ιαπωνία) / ΤΖΟΥ-ΧΣΙΑΝΓΚ ΛΙΝ, Ευφώνιο (Ταϊβάν) / ΣΤΕΦΑΝ ΣΡΕΤΙΤΣ, Πιάνο (Σερβία) / ΒΙΤΑΛΥ ΒΑΤΟΥΛΙΑ, Σαξόφωνο & ΜΑΡΙΑ ΝΕΜΤΣΟΒΑ, Πιάνο (Ρωσία)

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΤΑΚΑΣΙ ΓΙΟΣΙΜΑΤΣΟΥ  “Λιωμένο όνειρο”
ΝΤΑΝΙΛΟ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ, Φλάουτο (Ιταλία) / ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΦΑΛΑΣΚΑ, Βιολί (Ιταλία)/ ΣΟΥΝΓΚΜΙΝ ΚΑΝ, Τσέλλο (Νότια Κορέα) / ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πιάνο (Βόλος-Ελλάδα) / ΠΙΕΡ ΜΠΙΜΠΩ, Κιθάρα (Γαλλία)

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο διεθνούς φήμης πιανίστας Ντίνος Μαστρογιάννης.

Μήνυμα του Τακάσι Γιοσιμάτσου στο Φεστιβάλ «Ευμέλεια» 2016

Με τιμά βαθύτατα το γεγονός ότι το έργο μου πρόκειται να παρουσιαστεί στο μουσικό Φεστιβάλ σας στην Ελλάδα, τον τόπο που γεννήθηκε η δυτική μουσική, την οποία Ελλάδα τόσο αγαπώ και θαυμάζω.

Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ιαπωνία, όταν ήμουν στην εφηβεία είχα γοητευτεί από τη δυτική κλασική μουσική και άρχισα να γράφω μουσική ο ίδιος. Η Ιαπωνία έχει μουσική με ιστορία χιλιάδων ετών, και όταν ήμουν νέος ήταν η εποχή της ροκ. Αλλά εμένα με συνεπήρε ο ήχος των ορχηστρών και, έχοντας την πεποίθηση ότι υπήρχε ένας τρόπος για να κάνω όλη αυτή τη μουσική κατανοητή με το σύστημα του “πενταγράμμου” το οποίο εκφράζει αυτόν τον ορχηστρικό ήχο, επέλεξα να γίνω συνθέτης.

Η μουσική μου είναι φτιαγμένη με τον προγραμματισμό των διαφόρων εικόνων και ιδεών που συσσωρεύονται στο μυαλό μου με τη λέξη “νότες”. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων -συμβολικές εικόνες όπως πουλιά και αστέρια και αγγέλους, ροκ και τζαζ και μουσική από διάφορα μέρη του κόσμου (όπως η Ελλάδα και η Ιαπωνία, φυσικά), θραύσματα μνήμης των επιστημών, των μαθηματικών και της ιστορίας, μυθιστορήματα και ποίηση και ταινίες και κόμικς και κινούμενα σχέδια, και πολλά άλλα.

Τα πάντα έχουν αποκτηθεί μέσω αυτο-μελέτης (σημ.: είμαι αυτοδίδακτος), και είναι εξαιρετικά προσωπικά έργα που έχουν αντιμετωπιστεί ως «αίρεση» από τους σύγχρονους ακαδημαϊκούς κύκλους της μουσικής. Αλλά μέσα από τις συναντήσεις μου με υπέροχους μουσικούς, είμαι σε θέση να έλθω σε επαφή με τον «καθολικό» κόσμο που όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται. Αυτό το πιστεύω πραγματικά.

Με ευχαριστίες στον λαό της Ελλάδας,

Τακάσι Γιοσιμάτσου
Μάρτιος 2016

Τακάσι Γιοσιμάτσου

Ο Τακάσι Γιοσιμάτσου, ο “συνθέτης των πουλιών” όπως αναφέρει ο τίτλος του βιβλίου για τη ζωή του έως σήμερα, γεννήθηκε στο Τόκυο το 1953, και όπως και ο Τόρου Τακεμίτσου, δεν έλαβε κάποια επίσημη μουσική εκπαίδευση, καθώς μεγάλωσε. Άφησε τις σπουδές του στην τεχνολογική σχολή  του Πανεπιστημίου Κέϊο το 1972, και δημιούργησε ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα που ονομαζόταν ΝΟΑ, και στο οποίο έπαιζε πλήκτρα (συνθεσάιζερ). Η μουσική του συγκροτήματος έμοιαζε με τη μουσική των Pink Floyd. Ο Γιοσιμάτσου άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σκηνή της τζαζ και του προοδευτικού ροκ, και ιδιαίτερα ότι αφορούσε στις δυνατότητες που μπορούν να διερευνηθούν μέσω της ηλεκτρονικής μουσικής. Ήταν φανατικός θαυμαστής των Walker Brothers και των Ventures όταν ήταν 13 ετών, αλλά όταν ήταν 14 τον συνάρπασαν οι Συμφωνίες του Μπετόβεν και του Τσαϊκόφσκι. Από τότε συνέθεσε μια σειρά από κομμάτια, πριν γίνει πασίγνωστος με το έργο “Θρηνωδία για τον Τόκι” (σημ.: σπάνιο πουλί της Ιαπωνίας) το 1981. Λίγο αργότερα, απογοητεύτηκε από την ατονική μουσική, και άρχισε να συνθέτει σε ένα ελεύθερο νεορομαντικό ύφος με έντονες επιρροές από την τζαζ, ροκ και κλασική ιαπωνική μουσική, ενισχύοντας τη φήμη του το 1985 με το Κοντσέρτο του για Κιθάρα.

Εργάστηκε για την ενορχήστρωση του έργου “Tarkus” του συγκροτήματος Emerson, Lake and Palmer με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που οδήγησε σε πολλαπλές συναυλίες και 2 ζωντανές ηχογραφήσεις. Πολλά από τα έργα του έχουν ηχογραφηθεί σε CD, συμπεριλαμβανομένου του έργου “Η ηλικία των πουλιών / Έργα του Τακάσι Γιοσιμάτσου” (από τη εταιρεία Camerata του Τόκιο). Από το 1998, ανακηρύχτηκε ο “τιμώμενος συνθέτης” της μεγάλης αγγλικής εταιρείας Chandos Records, η οποία κυκλοφόρησε από τότε πολλά CDs με διάφορα έργα του. Από το 2007, ο Γιοσιμάτσου παρουσίασε 6 συμφωνίες και 11 κοντσέρτα: για Φαγκότο, Τσέλο, Κιθάρα, Τρομπόνι, άλτο Σαξόφωνο, σοπράνο Σαξόφωνο, Ορχήστρα Δωματίου, παραδοσιακά ιαπωνικά όργανα, και δύο για Πιάνο (ένα για το αριστερό χέρι μόνο και ένα και για τα δύο χέρια), μια σειρά από Σονάτες, και διάφορα μικρότερα κομμάτια για μουσικά σύνολα διαφόρων ειδών. Οι δύο Σουίτες του “Atom Hearts Club” για ορχήστρα εγχόρδων αποτελούν αναμφίβολα φόρο τιμής στους Beatles, τους Pink Floyd και τους Emerson, Lake and Palmer.

Η πλειοψηφία των συνθέσεών του είναι σε τρίφωνη γραφή και περιέχει απλές, επαναλαμβανόμενες αρμονικές διαδοχές, ή σε κάποιες περιπτώσεις πανδιατονισμό (σημ.: σύστημα στο οποίο και οι 7 φθόγγοι μιας κλίμακας εξισώνονται ιεραρχικά, π.χ στην κλίμακα Ντο μείζονα το Ντο δεν ακούγεται ως τονική και το Σολ ως δεσπόζουσα – ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η ταυτόχρονη ήχηση πολλών διατονικών φθόγγων). Συχνά η επεκτεταμένη τρίφωνη αρμονία ακολουθείται από ολοτονικές αρμονίες (π.χ. στο 1ο μέρος της 5ης Συμφωνίας του, ή στο 1ο μέρος του Κοντσέρτου “Cyber Bird” για Άλτο Σαξόφωνο, το οποίο επιπλέον, κάνει χρήση της ελεύθερης  ατονικής τζαζ, ή στο τελευταίο μέρος  του Κοντσέρτου “Orion Machine”, ή στο Κοντσέρτο του για Σαξόφωνο και Ορχήστρα “Albireo Mode”). Τα έργα του για ιαπωνικά παραδοσιακά όργανα (όπως το “Subaru”, και το “Within Dreams, Without Dreams”) κάνουν χρήση των παραδοσιακών ιαπωνικών κλιμάκων και τρόπου κουρδίσματος των οργάνων.
Έχει δημοσιεύσει μερικά δοκίμια και λεξικά για την κλασική μουσική. Του αρέσει επίσης να ζωγραφίζει, και έχει εικονογραφήσει τα δικά του βιβλία.

Αντιπροσωπευτικά έργα:

Κοντσέρτο “Cyber Bird” για άλτο Σαξόφωνο, Πιάνο και Ορχήστρα, έργο 59 (1994)
Συμφωνία “Kamui-Chikap” (Συμφωνία αρ. 1), έργο 40 (1990)
Συμφωνία αρ. 2 “At Terra”, έργο 43 (1993)
Συμφωνία αρ. 3, έργο 75 (1998)
Συμφωνία αρ, 4, έργο 82 (2000)
Συμφωνία αρ. 5, έργο 87 (2001)
Συμφωνία αρ. 6 “Πουλιά και Άγγελοι”, έργο 113 (2014)
Κοντσέρτο για Κιθάρα “Pegasus Effect”, έργο 23 (1984)
Κοντσέρτο για Φαγκότο και Ορχήστρα “Unicorn Circuit”, έργο 36 (1988)
Κοντσέρτο για Τρομπόνι, “Orion Machine”, έργο 55 (1993)
Κοντσέρτο για Σαξόφωνο και ορχήστρα, “Cyber Bird” έργο 59 (1994)
Σονάτα για Σαξόφωνο και Πιάνο “Fuzzy Bird”, (1991)
Κοντσέρτο για Πιάνο “Memo Flora” έργο 67 (1997)
Θρηνωδία για τον Τόκι, έργο 12 (1980)
Atom Hearts Club Σουίτα I για ορχήστρα εγχόρδων, έργο 70b (1997)
Atom Hearts Club Σουίτα ΙΙα για ορχήστρα εγχόρδων, έργο 79a (1999)
Πλειάδες Χοροί Ι, έργο 27 (1986)
Πλειάδες Χοροί ΙΙ, έργο 28 (1987)
Πλειάδες Χοροί ΙΙΙ, έργο 35 (1988)
Πλειάδες Χοροί IV, έργο 50 (1992)
Πλειάδες Χοροί V, έργο 51 (1992)
Πλειάδες Χοροί VI, έργο 71 (1998)
Πλειάδες Χοροί VII, έργο 76 (1999)
Πλειάδες Χοροί VIII, έργο 78α (1999)
Πλειάδες Χοροί ΙΧ, έργο 85 (2001)
Κοντσέρτο για Βιολοντσέλο, “Centaurus Unit” έργο 91 (2003)
“Tapiola Visions” (για Πιάνο αριστερό χέρι), έργο 92 (2004)
Ainola Lyrical Ballads (για Πιάνο αριστερό χέρι), έργο 95 (2006)
Gauche Dances (για Πιάνο αριστερό χέρι), έργο 96 (2006)

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ευμέλεια»

Το Σάββατο 23 Απριλίου θα γίνει συναυλία αφιερωμένη στον Τακάσι Γιοσιμάτσου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,786FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα