Ο Προμηθέας άλλαξε θέση στο Τόκιο

Τις προάλλες περνώντας τυχαία έξω από τα γραφεία της JXTG Nippon Oil & Energy Corp στο Οτεμάτσι του Τόκιο, είδαμε ότι ο Προμηθέας δεν ήταν εκεί!
Οι παλαιότεροι αναγνώστες μας θα θυμούνται όταν είχαμε παρουσιάσει πριν από περισσότερα από 10 χρόνια το άγαλμα που ήταν στημένο έξω από το κεντρικό κτίριο της ιαπωνικής εταιρείας. Η δημοσίευση είχε γίνει viral και όπως μάθαμε μετά, το άγαλμα έγινε και τουριστικό αξιοθέατο που πήγαν να το φωτογραφίσουν Έλληνες τουρίστες!

Ο Προμηθέας ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και μιας από τις κόρες του Ωκεανού, της Ασίας ή της Κλυμένης. Σύμφωνα με τη μυθολογία πολέμησε μαζί με το ανθρώπινο γένος τον Δία. Μετά τη νίκη των θεών ο Προμηθέας πήγε στο εργαστήρι του Ήφαιστου, πήρε κρυφά τη φωτιά και τη δώρισε στους ανθρώπους τους οποίους δίδαξε και πως να τη χειρίζονται.
Κάπως έτσι λοιπόν η Nippon Oil για να ευχαριστήσει τον Έλληνα θεό έστησε το άγαλμα του.

Το άγαλμα δημιουργήθηκε από τον βραβευμένο Ιάπωνα γλύπτη Ναόκι Τομινάγκα (1913-2006) και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν στις 9 Δεκεμβρίου του 1988. Ήταν δωρεά της αλυσίδας των πρατηρίων βενζίνης της Νippon Oil για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της (ιδρύθηκε το 1888).
Όπως μας είπε ένας υπεύθυνος της εταιρείας, το ονόμασαν «Άγαλμα της Ελπίδας», με την ελπίδα να συνεχίζεται η παραγωγή ενέργειας και η ανάπτυξη της εταιρείας. Στη βάση του αγάλματος υπάρχουν τα κάντζι 希望 που σημαίνουν «ελπίδα» (κιμπό στα ιαπωνικά).

Στην Ελλάδα η JXTG Nippon Oil & Energy Corp είναι γνωστή από τα λιπαντικά ENEOS.

Το Νοέμβριο του 2015, ο Προμηθέας μεταφέρθηκε στην καινούργια του θέση, μέσα στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της JXTG Holdings, Inc.

Φωτογραφίες: Τζούνκο Ναγκάτα © GreeceJapan.com

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα