Ο «Παράμεσος» της Γιόκο Ογκάουα στα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

O Παράμεσος της βραβευμένης συγγραφέα από την Ιαπωνία, Γιόκο Ογκάουα, θα είναι φέτος στα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η Έλενα Καρακούλη διασκευάζει και σκηνοθετεί τη νουβέλα που είναι και το πρώτο βιβλίο της Ογκάουα που μεταφράστηκε στα ελληνικά (η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το 2000 σε μετάφραση από τα ιαπωνικά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη). Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία Radio Plays στο πλαίσιο της πλατφόρμας Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την παραγωγή ραδιοφωνικών έργων (με δωρεάν διάθεση στο κοινό), ξεκίνησε με επιτυχία το 2021 και συνεχίζεται φέτος ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, δραματοποιημένων για το ραδιόφωνο, συνδυάζοντας, αυτή τη φορά, το ραδιοφωνικό θέατρο με τη λογοτεχνία του φανταστικού, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Τρεις σκηνοθέτες με ιδιαίτερη ματιά δίνουν ο καθένας τη δική του πνοή σε «ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας», που υπογράφουν πολύ δυνατοί συγγραφείς του είδους. Εκτός από την Έλενα Καρακούλη που διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Παράμεσο», ο Ακύλλας Καραζήσης διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Κυνηγό του σκοταδιού» του Howard Phillips Lovecraft σε μετάφραση Λουκά Θεοδωρακόπουλου (πρεμιέρα 22/3) και ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διήγημα «Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» από τη συλλογή Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα του Théophile Gautier σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου (πρεμιέρα 29/3). Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων έχουν γραφτεί, όπως και πέρυσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που ερμηνεύονται από εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς.

Τα Radio Plays θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στο aefestival.gr και στα podcast της Lifo με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Ο Παράμεσος της Γιόκο Ογκάουα
Πρεμιέρα 5 Απριλίου

Από αριστερά: Ανθή Φουντά, Αντώνης Μυριαγκός, Έλενα Καρακούλη, Νίκος Ψαρράς, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Λέρτα. Photo Credits: Πηνελόπη Γερασίμου

Η Ιαπωνίδα συγγραφέας Γιόκο Ογκάουα, στη νουβέλα Ο παράμεσος, μας μεταφέρει στην αίσθηση του παράξενου που διαπνέει έναν εντελώς διαφορετικό πνευματικό πολιτισμό. Στη σύγχρονη Ιαπωνία, μια νεαρή και μοναχική κοπέλα τραυματίζει τον παράμεσό της δουλεύοντας σε εργοστάσιο αναψυκτικών και βρίσκει νέα εργασία ως υπάλληλος σ’ ένα «εργαστήριο δειγμάτων». Στο παράξενο αυτό εργαστήριο, ο κύριος Ντεσιμάρου, «ταριχευτής αναμνήσεων», παραλαμβάνει τα δείγματα της ζωής που καταθέτουν εκεί οι πελάτες του και τα αρχειοθετεί, μαζί με τις οδυνηρές αναμνήσεις που πυροδοτούν. Ο άνθρωπος αυτός ασκεί μια παράξενη, ακαταμάχητη γοητεία στην υπάλληλό του και αναπτύσσει μαζί της μια έντονα σεξουαλική σχέση. Ο φετιχιστικός χαρακτήρας της σχέσης τους συμπυκνώνεται σ’ ένα ζευγάρι παπούτσια που της χαρίζει εκείνος τα οποία, σαν σύμβολα υποτελείας, έχουν την ιδιότητα να προσφύονται στα πόδια της. Στο τέλος, η αφηγήτρια θα αποφασίσει να παραδώσει τον παράμεσό της, θυσιαστήρια προσφορά σ’ αυτό το αλλόκοτο αποθετήριο ταριχευμένων αναμνήσεων.

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Σύνθεση ήχου και μουσικής: Violet Louise
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά
Με τους Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Ψαρράς, Αντώνης Μυριαγκός, Αλεξάνδρα Λέρτα, Ανθή Φουντά
Συμμετέχουν οι μουσικοί Bασίλης Κουντούρης (μουσικός προγραμματισμός), Violet Louise (midi οργάνα, πιάνο, φωνή, ηχοτοπία), Κώστας Μπώκος (προμίξεις), Κώστας Μιχόπουλος (ηχητικά εφέ)
Μετάφραση για τις εκδόσεις Άγρα: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ