Ο κήπος Χίγκο-Χοσόκαουα στο Τόκιο

Όπως πολλοί κήποι στην Ιαπωνία, ήταν κάποτε η κατοικία αρχόντων της περιόδου Έντο. Ο κήπος Χίγκο-Χοσόκαουα (肥後細川庭園) αρχικά ήταν μία από τις κατοικίες του oίκου Σιμίζου, στη συνέχεια δόθηκε για τον ίδιο λόγο στον οίκο Χιτοτσουμπάσι (και οι δύο ανήκαν στους τρεις κύριους οίκους-παρακλάδια των Τοκουγκάουα γνωστούς ως «Γκοσανκιό») για να καταλήξει τελικά στον οίκο των σαμουράι Χοσόκαουα της επαρχίας Χίγκο (ο σημερινός νομός Κουμαμότο) και να γίνει η κατοικία της οικογένειας Χοσόκαουα. Το 1961 μετατράπηκε σε μητροπολιτικό πάρκο του Τόκιο και από το 1975 ανήκει στον δήμο Μπούνκιο.

Ο κήπος βρίσκεται δίπλα στον Κάντα, έναν από τους ποταμούς του Τόκιο που την άνοιξη μεταμορφώνονται σε ένα υπέροχο καμβά ανθισμένων κερασιών (δείτε στο τέλος του άρθρου τη φωτογραφία που τραβήξαμε στις 3 Απριλίου).

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Το Σοούσεϊ κάκου (しょうせいかく) είναι το κτίριο που βρίσκεται σήμερα στον κήπο. Το ξύλινο κτίριο χτίστηκε περίπου το 1887 και το υπόλοιπο ανακατασκευάστηκε την περίοδο Τάισο (1912-1926). Φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής, τελετές τσαγιού, συναντήσεις για επιτραπέζια παιχνίδια γκό και σόγκι (το ιαπωνικό σκάκι), γιόγκα, μουσικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις, ρακουγκό κ.α. και έχει ένα μικρό τεϊποτείο που σερβίρει τσάι μάτσα.

Ένα χαρακτηριστικό φαναράκι που φορούν οι γυναίκες στο κεφάλι σε ένα ματσούρι (πανηγύρι) στην πόλη Γιαμάγκα του νομού Κουμαμότο
Παιώνιες
Καμέλιες
Σισί-οντόσι (Shishi-odoshi)
Πάνω στο τραπέζι, το έμβλημα του οίκου των Χοσόκαουα

Είσοδος του κήπου από την πλευρά του ποταμού Κάντα

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από την επίσκεψή μας στον κήπο μια ηλιόλουστη μέρα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Είχαμε έρθει και λίγες μέρες νωρίτερα όταν ο καιρός ήταν βροχερός όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Ο κήπος Χίγκο-Χοσόκαουα απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό τραμ Waseda στη γραμμή Τoden Arakawa γνωστή και ως Tokyo Sakura Tram. Η γραμμή είναι η μοναδική γραμμή που λειτουργεί από το άλλοτε εκτεταμένο δίκτυο τραμ «Tοντέν» του Τόκιο.

Χάρτης

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα