Ο «Ιάπωνας Σίντλερ» στη «Μνήμη του Κόσμου» της ΟΥΝΕΣΚΟ

Μετά τη διπλωματική μάχη μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας σχετικά με την ένταξη στους καταλόγους των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ορισμένων βιομηχανικών μονάδων της περιόδου Μέιτζι (μεταξύ των οποίων και αυτή που βρίσκεται στο διάσημο εγκαταλελειμμένο νησί Χασίμα ή Γκουνγκαντζίμα) που προηγήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ιαπωνία επανέρχεται με μια υποψηφιότητα για ένα άλλο πρόγραμμα της ΟΥΝΕΣΚΟ, αυτό της «Μνήμης του Κόσμου». Και ο υποψήφιος είναι ο διπλωμάτης Τσιούνε Σουγκιχάρα (1900-1986) ή για την ακρίβεια, το αρχείο του.

Ο Σουγκιχάρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως «Σίντλερ της Ιαπωνίας» έσωσε περίπου 6000 λιθουανούς Εβραίους από το θάνατο στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των Ναζί. Το 1940, με την ιδιότητα του πρόξενου της Ιαπωνίας στη Λιθουανία, έχοντας αντιληφθεί τη μοίρα που περίμενε τους Εβραίους της χώρας, έγραψε με το χέρι και και υπέγραψε χιλιάδες βίζες παρά τη ρητή εντολή που είχε από την κυβέρνηση της χώρας του για το αντίθετο. Οι πράξεις του έχουν πλέον αναγνωριστεί ως τεράστιας ανθρωπιστικής σημασίας τόσο από την Ιαπωνία όσο και από το Ισραήλ και το αρχείο του που αποδεικνύει τη δράση του αυτή πρόκειται να κατατεθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στη σχετική επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Για την ιστορία, το πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» περιλαμβάνει ήδη τρία ιαπωνικά στοιχεία: τα ημερολόγια και τις εικόνες του Σακουμπέι Γιαμαμότο, εργάτη στα ανθρακωρυχεία της περιόδου Μέιτζι, το αρχείο από την επίσημη επίσκεψη Ιαπώνων στην Ευρώπη την περίοδο Κέιτσο (1596-1615) και το ημερολόγιο του Φουτζιουάρα νο Μιτσινάγκα, ενός από τους ισχυρούς άνδρες της αυτοκρατορικής αυλής της περιόδου μεταξύ του τέλους του 10ου αιώνα και της αρχής του 11ου.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ