Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός στην Japan International Aerospace Exhibition 2018

Φωτογραφία: hellenicspaceagency.gov.gr

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός συμμετείχε για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση Αεροδιαστημικής, η οποία έλαβε χώρα από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 στο Τόκυο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Αντιπροέδρου της JAXA, κου Masato Nakamura, του Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων Διαστημικών Ερευνών της JAXA, κου Yoshikazu Shoji και των εκπροσώπων του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των δύο οργανισμών με  έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό της κάθε χώρας και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν την από κοινού μελλοντική συνεργασία τόσο σε επίπεδο επιστημονικών συνεργειών όσο και στον τομέα της βιομηχανίας. Η συνάντηση υλοποιήθηκε ως απόρροια των συναντήσεων μεταξύ ΕΛΔΟ και JAXA κατά την διάρκεια του International Astronautical Congress στην Βιέννη (IAF 2018) τον Οκτώβριο του 2018.

Φωτογραφία: hellenicspaceagency.gov.gr

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όσον αφορά στο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης μικροδορυφόρων, ενώ ο εκπρόσωπος της JAXA πρότεινε να αναληφθεί από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία η δωρεάν εκτόξευση από το module Kibo του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (Japanese science module for the International Space Station (ISS) , ενός εκ των μικροδορυφόρων του Ελληνικού διαστημικού προγράμματος.

Ταυτόχρονα ο Ιαπωνικός διαστημικός οργανισμός, ως παγκόσμια πρωτοπόρο κέντρο διαστημικών ερευνών, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του προς τον ΕΛΔΟ σε προγράμματα επιστημονικού ενδιαφέροντος, ενώ προτάθηκε να εξεταστεί από κοινού το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του επιστημονικού δυναμικού των δύο οργανισμών.

Αναφορικά με τη δυνατότητα συνεργασίας με τη βιομηχανία, οι εκπρόσωποι της JAXA περιέγραψαν διεξοδικά την πολιτική υποστήριξης που παρέχουν στην εγχώρια βιομηχανία και συνεπώς σε όλες τις εταιρίες που συμμετέχουν σε κοινά με αυτήν προγράμματα για το διάστημα.

Τέλος και με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες  που θα λάβουν χώρα στο Τόκυο το 2020, οι δύο πλευρές  συμφώνησαν στην από κοινού δημιουργία ενδεχόμενης δράσης, η οποία θα προβληθεί και θα πραγματοποιηθεί την περίοδο των Ολυμπιακών ΑγώνωνΕκτιμάται ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών εκτελέστηκε σε αμοιβαία επωφελές κλίμα με τελικό σκοπό την εκατέρωθεν προώθηση επιστημονικών δράσεων.

Φωτογραφία: hellenicspaceagency.gov.gr

Επισημαίνεται, ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στην αποστολή που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην «Japan International Aerospace Exhibition 2018» και η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του «Enterprise Greece». Στην αποστολή αυτή ο ΕΛΔΟ συνεργάστηκε στενά με την ΕΒΙΔΙΤΕ και το Corallia μέσω του si-Cluster ενισχύοντας την συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα του διαστήματος ενισχύοντας την εγχώρια διαστημική βιομηχανία και τον Ακαδημαϊκό χώρο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τόσο με Ιαπωνικές εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος όπως  η Fujitsu, η Mitsubishi,  η Axel Space Corporation, όσο και με διεθνείς εταιρείες του κλάδου όπως η Τhales Alenia Space, η AIRBUS, η IAI-Israel Aerospace Industries ltd, στις οποίες παρουσιάστηκαν οι δράσεις του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και των επιχειρησιακών του σχεδίων ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για τη σύναψη πιθανών μελλοντικών συμφωνιών συνεργασίας.

Η Ελληνική αποστολή υποστηρίχθηκε ουσιαστικά από την Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκυο παρέχοντας σημαντική βοήθεια στην οργάνωση και υλοποίηση των παραπάνω συναντήσεων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα