Η εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω των μέτρων προστασίας του κοινού από τον κορωνοϊό.
Ποια ήταν η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Άπω Ανατολή και πώς η ματιά του συνέλαβε το χώρο αυτό και αποκωδικοποίησε τα μηνύματά του; Πώς καταγράφεται η απωανατολική ματιά κατά την επαφή της με το καζαντζακικό έργο; Πώς οι ερευνητές από την «Πέρα Ανατολή» διαβάζουν και ερμηνεύουν σήμερα τον Καζαντζάκη; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν με τις εισηγήσεις τους, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα στο συνέδριο «Νίκος Καζαντζάκης: 60 χρόνια μετά», το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πεκίνου (Peking University και περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Νίκος Καζαντζάκης. Η απω-ανατολική ματιά».
Το βιβλίο των εκδόσεων ΕΝΕΚΕΝ επιμελείται η Δρ. Έλενα Αβραμίδου και το παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 19:00 με ομιλητές την ίδια και τους Γιώργο Γιαννόπουλο και Yue Wu.
Τα κείμενα αυτού του τόμου έχουν, ωστόσο, μία ακόμη αξία. Γραμμένα, καθώς είναι, από Κινέζους, Ιάπωνες και Κορεάτες συγγραφείς εκφράζουν το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα για το έργο του Καζαντζάκη στη μακρινή Ανατολή. Επιπλέον, σηματοδοτούν την εμφάνιση μιας νέας γενιάς νεοελληνιστών δίπλα στους οποίους βρίσκεται αρωγός η παλαιότερη.
Οι εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη από το πρώτο ταξίδι του στην Ιαπωνία και την Κίνα (1935) έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο του «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα».
Είσοδος Ελεύθερη
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Αθήνα
Τηλ.: 210 341 8550
Το βιβλίο «Νίκος Καζαντζάκης, Η απω-ανατολική ματιά» είχε παρουσιασθεί στις 7 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε με ομιλία του ο Φουκούντα Κόσουκε, Ιάπωνας μελετητής του έργου του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ο οποίος συνέγραψε στα ελληνικά το άρθρο «Ο Καζαντζάκης και η Ελληνικότητα» που υπάρχει στο βιβλίο. Ο Φουκούντα Κόσουκε έχει μεταφράσει την «Ασκητική» του Καζαντζάκη στα ιαπωνικά (Kyoryoku-sha, 2018) και είναι επισκέπτης ερευνητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.