Μουσείο Μετάξης: Έκθεση «Σαν μετάξι» με ιαπωνικά εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, η έκθεση παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας εγκαινιάζουν την περιοδική έκθεση «Σαν μετάξι», την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30, στο Μουσείο Μετάξης του Ιδρύματος, στο Σουφλί.

Στην έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, επιλεγμένα αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, μοναδικού μουσείου στη χώρα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις αρχαιότητες και την τέχνη της Ασίας.

Τρίπτυχη ξυλογραφία του Kikukawa Eizan (1787-1867) με τίτλο «Τρεις σύγχρονες καλλονές δροσίζονται στην απογευματινή αύρα». ©Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Σε άμεσο διάλογο με τη θεματική του ξεχωριστού Μουσείου Μετάξης και προβάλλοντας πτυχές της ιστορίας της παραγωγής και της χρήσης του μεταξιού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η έκθεση αναζητά κοινά στοιχεία μεταξύ των δυο πολιτισμών, του Ιαπωνικού και του Ελληνικού. Η σηροτροφία, καθοριστική για τη φυσιογνωμία του Σουφλίου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, η οποία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μεταξιού στον κόσμο.

Δώδεκα έγχρωμες ξυλογραφίες του περίφημου καλλιτέχνη Κιταγκάουα Ουταμάρο (Kitagawa Utamaro), από τη σειρά «Η ενασχόληση των γυναικών με τη σηροτροφία», απεικονίζουν τα στάδια μιας παραγωγικής διαδικασίας που παραδοσιακά ανήκε στις γυναικείες εργασίες και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας του Έντο (σημερινό Τόκιο).

Στη συνέχεια, ξεδιπλώνεται η τέχνη των πολύτιμων μεταξωτών υφασμάτων, καθώς η κλωστοϋφαντουργία υπήρξε μια από τις κορυφαίες μορφές έκφρασης του Ιαπωνικού πολιτισμού, για να καταλήξει στο εμβληματικό κιμονό: κύριο ένδυμα για άνδρες και γυναίκες όλων των τάξεων της ιαπωνικής κοινωνίας, από τον 16ο αιώνα, με περίτεχνα σχέδια και ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Γυναικείο κιμονό από γκρι μετάξι. ©Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Τέλος, προβάλλεται ο ελκυστικός κόσμος της γκέισας, λέξη που κυριολεκτικά σημαίνει «πρόσωπο της τέχνης» («gei» τέχνη και «sha» πρόσωπο). Απολαμβάνοντας οικονομική ανεξαρτησία και ιδιαίτερη εκτίμηση, έπειτα από μακρόχρονη εκπαίδευση, η γκέισα ήταν η καλλιτέχνης, η μορφωμένη γυναίκα, ενώ σήμερα παραμένει ζωντανό σύμβολο του ιαπωνικού παρελθόντος που συνεχίζει να γοητεύει.

Γυναικεία ζώνη obi από μεταξωτό μπροκάρ, 20ός αι. Κέντημα με πεύκα, μπαμπού και άνθη από μεταξωτή και μεταλλική κλωστή. ©Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
Θήκη για χαρτομάντιλα, 19ος αι. Ύφασμα από μεταξωτή και μεταλλική κλωστή. Διάκοσμος από άνθη κερασιάς και παιώνιας ©Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
Περόνη κόμμωσης, με άνθη, 19ος αι. ©Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Διάρκεια έκθεσης
10 Ιουνίου έως 13 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 έως 15/10 και 10:00-17:00 από 16/10
Κλειστά: 15 Αυγούστου

Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ (αρχείο.pdf)

Εικ. 8 Εξωτερική άποψη του Μουσείο Μετάξης © ΠΙΟΠ, Ν. Δανιηλίδης
GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα