Κινηματογράφος: Ο σαγηνευτικός, αινιγματικός κόσμος του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα στον Ζέφυρο

Hiroshi Teshigahara
Hiroshi Teshigahara

Τα τρία (εξαφανισμένα από τις δυτικές οθόνες) αριστουργήματα του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιρόσι Τεσιγκαχάρα θα προβληθούν σε ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον κινηματογράφο ΖΕΦΥΡΟΣ από 16 έως 22 Μαϊου.

«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ»
Πέμπτη 16/05 και Παρασκευή 17/05 στις 22:30

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ»
Σάββατο 18/05 και Κυριακή 19/05 στις 22:30

«Ο ΛΑΚΟΣ»
Από Δευτέρα 20/05 έως Τετάρτη 22/05 στις 22:30

Ο Χιρόσι Τεσιγκαχάρα αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή όσο και μοναχική περίπτωση στην Ιστορία της Παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας.  Γιος του ιδρυτή της περίφημης σχολής Sogetsu για την Ikebana (Ιαπωνικής Τέχνης της διακόσμησης με άνθη), σπούδασε ζωγραφική, από το ‘62 ως το ‘66 γύρισε τρεις ταινίες πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη και στη σχολή του, με σποραδικές πια κινηματογραφικές δημιουργίες.

Με αυτά και μόνο τα τρία φιλμ, ο Τεσιγκαχάρα δημιούργησε τον δικό του κινηματογραφικό κόσμο, καταφέρνοντας να διατηρήσει την (απαραίτητη για την ύπαρξη του οποιουδήποτε κινηματογραφιστή στην Ιαπωνία) εμπορική αποδοχή, μετερχόμενος αφήγηση και εικονοποιία που συχνά προσεγγίζουν τα πεδία της avant guarde τέχνης. Ο συγγραφέας – σεναριογράφος Κόμπο Άμπε και ο διευθυντής φωτογραφίας Χισόσι Σεγκάουα ήταν οι πνευματικοί συνοδοιπόροι που συνέβαλαν στην υλοποίηση του κατά Τεσιγκαχάρα οράματος για τον κόσμο.

Κι οι τρεις ταινίες του μπορούν να ιδωθούν σαν παραβολές για την ανθρώπινη ύπαρξη, οι Καφκικοί ήρωες (και ηρωίδες) υπό τη συνεχή απειλή ενός (συχνά αδιόρατου) κινδύνου,  μέσα σε μια αινιγματική, οφιοειδή πλοκή, βουτηγμένοι στον απίστευτης εικαστικής δυναμικής ασπρόμαυρο κόσμο της κάμερας του Σεγάουα.

Η «Γυναίκα στους αμμόλοφους», η μεγάλη επιτυχία του Τεσιγκαχάρα (ένα βραβείο Καννών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ), είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια εκρηκτική ερωτική ιστορία, ο «Λάκκος», με τον υπαρξιστικό του συμβολισμό ξεπερνά τα κλισέ μιας ιστορίας φαντασμάτων, το «Πρόσωπο ενός άλλου» περιέχει εντάσεις πρωτόφαντες για ένα ακόμη έργο επιστημονικής φαντασίας.

Το σινεμά του Τεσιγκαχάρα, πάντοτε αισθαντικό, σχεδόν απτό, η ακαταμάχητη ατμόσφαιρα των εικόνων και των ήχων, εξακολουθεί να αποτελεί μια γοητευτική παγίδα για το μυαλό και τις αισθήσεις του σύγχρονου θεατή κι ένα μυστήριο που παραμένει συναρπαστικό μέσα στις δεκαετίες.

Κινηματογράφος ΖΕΦΥΡΟΣ
Τρώων 36, Θησείο. Τηλ.: 2103462677

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ