Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «από το Fuji στον Hokusai»

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που υλοποιεί κάθε χρόνο, θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του έτους 2013 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «από το Φούτζι στον Χοκουσάι».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

α. Ομιλία και προβολή διαφανειών με θέμα το Όρος Φούτζι και τη σπουδαιότητά του στην ιαπωνική κουλτούρα – Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον ιαπωνικό πολιτισμό και ειδικότερα με το όρος Φούτζι, την ιαπωνική μυθολογία και τις παραδόσεις καθώς και την ιαπωνική τεχνική της ξυλογραφίας και των τυπωμάτων μέσω σχετικής ομιλίας και προβολής .

β. Δύο εργαστήρια με θέμα την παραγωγή τυπώματος με την τεχνική της ξυλογραφίας και την ιαπωνική τέχνη του χαρτιού tatebanko.  Τα παιδιά, θα συμμετέχουν στα εργαστήρια με θέμα την παραγωγή τυπωμάτων με την παραδοσιακή τεχνική της ιαπωνικής ξυλογραφίας καθώς και της τεχνικής του tatebanko (ιαπωνική τεχνική κατασκευής τρισδιάστατων σκηνικών από χαρτί).

γ. Ξενάγηση στην ιαπωνική πτέρυγα του Μουσείου σε 3 επιλεγμένα ιαπωνικά τυπώματα από τη σειρά τυπωμάτων ‘36 όψεις του όρους Φούτζι’ του καλλιτέχνη Katsushika Hokusai με διανομή σχετικού φυλλαδίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά της  Δ΄, Ε΄ & ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

Ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Ιδιαίτερα η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη 400 έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και την Νοτιανατολική Ασία, άλλαξε τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Σήμερα το Μουσείο έχει παγκόσμα αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα σπάνια έργα των συλλογών του να παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στο “Tokyo Metropolitan Edo – Tokyo Museum” το καλοκαίρι του 2009.

iaponiki_texni_mouseio

Η συλλογή ιαπωνικής τέχνης

Η συλλογή ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου αριθμεί περίπου 6.200 αντικείμενα. Ο κύριος όγκος της συλλογής προέρχεται από τη δωρεά Γρ. Μάνου (1927) και τη δωρεά Ν. Χατζηβασιλείου (1974).

Οι αρχαιότητες χρονολογούνται από το ca. 10,500 – 300 π.Χ. μέχρι και το 19ο αι. μ.Χ. Η συλλογή του Μουσείου καλύπτει όλες τις περιόδους της ιαπωνικής τέχνης καθώς οι απαρχές του ιαπωνικού πολιτισμού αγγίζουν την περίοδο μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ η συνέχειά του περιλαμβάνει και σύγχρονα έργα τέχνης, όπως π.χ. κεραμικά, που είναι κατασκευασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο από διάσημους καλλιτέχνες, γνωστούς ως «εθνικούς θησαυρούς εν ζωή» (living national treasures).

Η τέχνη της  Ιαπωνικής ζωγραφικής με έργα από τις συλλογές Χατζηβασιλείου και Μάνου παρουσιάζεται στη δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου. Τα έργα, πτυσσόμενα παραβάν, κύλινδροι ανάρτησης και ανάγνωσης καθώς και ξυλογραφίες ουκίγιο-ε, χρονολογούνται από το 17ο έως το 19ο αιώνα. Στη συλλογή περιλαμβάνεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά έργα του Sharaku καθώς και αντίγραφο των παραβάν της σχολής Κανό που κοσμούσαν το Κάστρο Nijo. Η μεγάλη καλλιτεχνική σημασία τους είχε ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους, μαζί με τα άλλα έργα του Μουσείου στο Tokyo Metropolitan Edo-Tokyo Museum το 2009 καθώς και στο Παρίσι – Maison de la culture du Japon à Paris το 2011.

Υπό εξέλιξη βρίσκεται η επανέκθεση τμήματος της Ιαπωνικής συλλογής στη δυτική πτέρυγα του δευτέρου ορόφου του Μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα της πρώιμης και ύστερης ιαπωνικής κεραμικής, θρησκευτικά ειδώλια, τον εξοπλισμό των Σαμουράι καθώς και την τέχνη της περιόδου Έντο.

Πηγή: Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ